Elektřina zdraží, varují dodavatelé. Viníkem jsou vedra i rostoucí ceny uhlí

24.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Většina domácností v Česku se v nadcházejícím období musí připravit na nárůst cen elektřiny. Velcí dodavatelé už zdražili, menší se na navýšení cen energií chystají. Obchodníci tento krok odůvodňují rostoucími cenami komodit na energetických burzách.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se teď obchodníci zásobí, je kolem 46 euro (asi 1 173 korun) za megawatthodinu. V září 2016 se megawatthodina prodávala kolem 26 euro. „V posledních letech došlo k výraznému navýšení ceny energií na burzách. Jen za poslední dva roky vzrostla cena o více než 70 % původní částky. A odborníci očekávají, že ještě poroste,“ říká Martina Slavíková ze společnosti E.ON.

Klimatizace i útlum solárů

Důvodů, proč elektřina na energetických burzách zdražuje, je několik. Do aktuálních cen promlouvá letošní teplé počasí – lidé mnohem více využívají klimatizaci, a tak navyšují spotřebu ve špičce, konkrétně v časech mezi osmou hodinou ranní a osmou hodinou večerní.

„Teplo se podepisuje i na výrobě elektřiny, protože snižuje výkon výrobních bloků elektráren, a to náročnějším chlazením. Obnovitelné zdroje, jako jsou větrné elektrárny či malé vodní zdroje, produkují minimální množství elektřiny. Snižuje se i účinnost solárních panelů,“ konstatuje Vít Brůha ze společnosti Centropol. Všechny tyto faktoru zdražují ceny elektřiny pro tento a příští měsíc.

S uklidněním cen elektřiny se ale podle odborníků nedá počítat ani po skončení letošní vlny veder. „Hlavní příčinou zdražování je rostoucí cena černého uhlí. V cenách se promítají i náklady na emisní povolenky, u nichž se až do roku 2020 předpokládá trvalý růst,“ dodává Vít Brůha. Trh je podle něho stále nervózní a nestabilní a na každou negativní zprávu reaguje zvýšením cen elektřiny i zemního plynu. Zpětný pokles přitom bývá jen pozvolný.

Elektřina zdražuje

(foto: Shutterstock)

Nárůst o jednotky procent

Elektřinu zdražili už všichni velcí dodavatelé na trhu. Nejdříve navýšení cen oznámila společnost ČEZ, největší dodavatel elektřiny na českém trhu. Zákazníkům, kteří nemají ceny zafixované, narostly v průměru o 4 %.

Podobně zdražila i společnost E.ON. „Zákazníkům, kteří chtějí mít záruku cenové stability, doporučujeme uzavřít termínované smlouvy na dva až tři roky, které jejich cenu za dodávku elektrické energie zafixují,“ uvádí Martina Slavíková.

Ke změně ceníků přistoupila i Pražská energetika. „Je potřeba zdůraznit, že tento růst energií není otázkou posledních pár měsíců, ale trvá zhruba jeden rok a Pražská energetika celý první půlrok 2018 držela ceny na úrovni roku 2017," vysvětluje Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky. Společnost navýšila ceny o 3,5 %. Jde o celkové zdražení včetně regulovaných položek.



Menší dodavatelé nejsou pozadu

O navýšení cen elektřiny uvažují nebo ho už zrealizovaly i menší firmy. „Ceny elektřiny stoupají napříč celou Evropou. Situace u nás nejvíce kopíruje pohyb na německém trhu, kde ceny prudce rostou. V druhé polovině roku tak plánujeme přistoupit ke zvýšení cen elektřiny, mělo by se jednat o jednotky procent,“ říká Dana Dvořáková, tisková mluvčí společnosti MND a dodává, že alternativní dodavatel zdražuje poprvé od roku 2014, kdy začal dodávat elektřinu a plyn tuzemským domácnostem.

Na nárůst ceny elektřiny na burzách se chystá reagovat i společnost Centropol. „Zvýšení cen nelze vyloučit,“ konstatuje Aleš Pospíšil. Zdražení rozmýšlí také největší alternativní dodavatel v Česku, společnost Bohemia Energy. „Pokud budeme nuceni nakonec kvůli vysokým cenám elektřiny na velkoobchodním trhu ceny pro stávající zákazníky zvýšit, budeme se snažit dopady na zákazníky minimalizovat,“ uzavírá tisková mluvčí Hana Novotná.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel