Co dělat, když nemáte na splátku půjček?

18.03.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dnes splácí nějakou půjčku téměř každý. Byt, auto anebo partner, který se neuváženě zadluží… Výsledek může být stejný. Najednou vám rozpočet na splácení pohledávek nestačí. Co se dá v takovém případě dělat?

Je to prostě smůla. Chystali jste se jet na pěknou dovolenou, když v práci přišla špatná zpráva: vaše místo se ruší, náhrada není. Anebo si manželka špatně přečetla smlouvu, podepsala a zadlužila se. Nebo vám vyhoří byt a zapomněli jej pojistit. Výsledek ale bývá stejný. Máte hluboko do kapsy dokonce natolik, že nezvládáte splácet. Co teď?

Z více půjček udělejte jednu

Pokud máte půjček, že vám z toho jde hlava kolem, zkuste je všechny sloučit v jednu. Říká se tomu konsolidace. Když si sečtete všechny své splátky, pak by splácení jedné konsolidované půjčky mělo mít nižší hodnotu. Je ovšem skoro jisté, že budete splácet delší dobu a patrně zaplatíte více.

Výhoda je zřejmá: nebude vám stále hrozit insolvence po splacení všech půjček, takže na splácení prostě budete mít. V opačném případě byste taky mohli být nuceni vzít si další půjčku a mohla by se rozjet dluhová spirála, která bývá velmi nebezpečná. Kolotoč půjček by se totiž mohl rozjet a vy byste mohli vytloukat půjčku půjčkou, což většinou nekončí dobře.

Aby vám banka dala konsolidační úvěr, nesmíte být zapsáni v registrech dlužníků a nesmíte být v exekuci. Vyděláváte a příliš neutrácíte, jen je úvěrů prostě moc. Chcete zkonsolidovat spotřebitelské úvěry, všechny půjčky tam zařadit nejdou, například hypotéka nebo nebankovní úvěry. Ke všemu máte písemné smlouvy. Pokud to klapne, nebudete už muset dál nic dělat, banka splatí vaše dluhy u ostatních věřitelů, vy jim ani nemusíte podávat výpovědi. Jen pak budete splácet nové bance.

Co dělat, když nemáte na splacení půjčky

(foto: Shutterstock)

 

Další půjčky už ne!

Už jsme zmínili princip dluhové spirály. Bylo by naprosto špatné brát si další půjčku, abyste splatili půjčky předchozí. Tato dluhová spirála pak zpravidla nemá konce. Spíš se roztáčí ještě rychleji ve chvíli, kdy vám nestačí jedna půjčka, ale musíte si vzít dvě tři.

I když vám kdekdo může říct, že právě tak řeší svou finanční situaci a v pohodě vychází, nevěřte tomu. Daleko lepší je zavést si do svých příjmů a výdajů systém. V počítači, mobilu nebo klasicky na papír si pište, za co utrácíte. Za měsíc vám bude jasné, kudy a kam peníze unikají. Jestliže máte půjčky po přátelích, je také dobré na ně nezapomínat. Přátelství bez dluhů mívá delší trvání.

Také si přečtěte: Jak sestavit rozpočet 

Co tak se oddlužit?

Dalším způsobem, jak se zbavit dluhů, je oddlužení. Letos (patrně v červnu) začne platit novela insolvenčního zákona, takže podmínky oddlužení nebudou přísné. Dřív musel zájemce nějakým způsobem hodnověrně doložit, že bude schopen během pěti let splatit alespoň 30 % svých dluhů. Změna je v tom, že to zájemce nebude muset doložit. Po pěti letech pak bude mít splaceno. A pokud ne, soud rozhodne, zdali bude moci roztočit kolotoč oddlužení znova. Dlužník ale bude pod dohledem, protože na jeho finance bude dozírat insolvenční správce.

Další variantou úplného zbavení se dluhů bude možnost zaplatit 60 % z celkové částky, ale za dobu tří let.

Dobrá a kvalifikovaná rada

Když už skutečně finančně nevíte kudy kam, zkuste se poradit. Existuje několik bezplatných poraden (dluhovaporadna.cz, financnitisen.cz), celý seznam poraden je na vládní adrese.

Zavolejte tam, připravte si všechny dokumenty o půjčkách, a hlavně řekněte otevřeně všechno, nestyďte se. Zdaleka nejste sami, kdo nevychází s penězi. Nějaké řešení se jistě najde.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel