Jak se projeví krácení předčasného důchodu u vysokých a nízkých příjmů

19.07.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při výpočtu předčasného důchodu je nutné počítat s krácením za předčasnost. Podívejme se v praktických příkladech, jaký má dopad krácení za předčasnost na měsíční částku důchodu při vysokých a nízkých příjmech.

Měsíční částka předčasného důchodu závisí nejenom na získané době pojištění a výši osobního vyměřovacího základu, ale i krácení za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení. Aktuálně (před účinností plánovaných legislativních změn) je krácení u předčasného důchodu následující:

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dní,
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne,
  • 1,5 % výpočtového základu od 721. kalendářního dne.

Zdroj: Depositphotos

Krácení u předčasného důchodu je v daných termínech stejně vysoké pro nízké i vysoké příjmy, v korunovém vyjádření si však lidé s vyššími příjmy pohorší více než lidé s nízkými příjmy. To platí i při porovnání krácení k celkovému důchodu, důvodem je skutečnost, že základní výměra se nekrátí a u lidí s nižšími příjmy tvoří základní výměra důchodu v procentním vyjádření vyšší podíl k celkovému důchodu.

Tip: Kalkulačka předčasného důchodu pro rok 2023

Praktický příklad – nízké příjmy

Pan Radim odejde v červenci do předčasného důchodu dříve o 1080 dní, takže krácení bude činit 14,4 % výpočtového základu (4 × 0,9 % + 4 × 1,2 % + 4 × 1,5 %). Pan Radim má osobní vyměřovací základ (průměrnou hrubou měsíční mzdu v současné hodnotě za odpracované roky) ve výši 20 000 Kč a získá dobu pojištění v rozsahu 43 let. Pan Miroslav odejde v červenci do řádného starobního důchodu, osobní vyměřovací základ má 20 000 Kč a získal dobu pojištění v rozsahu 46 let.

Položka

Pan Radim

Pan Miroslav

Osobní vyměřovací základ

20 000 Kč

20 000 Kč

Doba pojištění

43 let

46 let

Krácení za předčasnost

14,4 %

x

Měsíční důchod

13 836 Kč

17 379 Kč

Měsíční částka předčasného důchodu pana Radima přiznaného v červenci činí 79,6 % řádného starobního důchodu pana Miroslava, který měl stejné příjmy a odešel do řádného starobního důchodu. Pan Miroslav získal dobu pojištění o tři roky vyšší, neboť pracoval až do dosažení řádného důchodového věku.

Čtěte také: Jak vysoká je ztráta při odchodu do penze o tři roky dříve?

Praktický příklad – vysoké příjmy

Pan Michal odejde do předčasného důchodu rovněž v červenci o 1080 dní dříve, jeho osobní vyměřovací základ bude 80 000 Kč a získal dobu pojištění také v rozsahu 43 let. Pan Roman odejde v červenci do řádného starobního důchodu, osobní vyměřovací základ má rovněž 80 000 Kč a získal dobu pojištění v rozsahu 46 let.

Položka

Pan Michal

Pan Roman

Osobní vyměřovací základ

80 000 Kč

80 000 Kč

Doba pojištění

43 let

46 let

Krácení za předčasnost

14,4 %

x

Měsíční důchod

21 831 Kč

28 391 Kč

Měsíční částka předčasného důchodu pana Michala přiznaného v červenci činí 76,9 % řádného starobního důchodu pana Romana, který měl stejné příjmy a odešel do řádného starobního důchodu. Pan Roman získal dobu pojištění o tři roky vyšší, neboť pracoval až do dosažení řádného důchodového věku.

Jak je z výše dvou názorných příkladů vidět, u vyšších příjmů je vyšší finanční rozdíl mezi předčasným důchodem a případným řádným důchodem, u námi zvolených příkladů to jsou 3 %, což rozhodně není zanedbatelná částka.


Čtěte také: Vypočtěte si, jak by vycházelo plánované vyšší krácení vašeho předčasného důchodu

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 43 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY