Tři málo známé fakty o rodičovské dovolené a rodičovském příspěvku

21.11.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Budete nastupovat na mateřskou anebo rodičovskou dovolenou? Nebo už na ní jste? Přečtěte si několik málo známých faktů, které vás možná překvapí.

Rodičovská dovolená často přímo navazuje na mateřskou. Za dobu čerpání rodičovské dovolené je příjemci vyplácen rodičovský příspěvek. Ten činí 300 000 Kč na jedno dítě, nebo 450 000 Kč, pokud se narodí dvě a více dětí. Pro děti narozené po 1. lednu 2024 však bude platit, že se částka na jedno dítě zvýší na 350 000 Kč, pro dvojčata nebo vícerčata zůstane stejná.

1. Rodičovskou lze doplatit mateřskou

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství vznikne, pokud jsou dodrženy podmínky nároku, které se předně týkají potřebné délky účasti na nemocenském pojištění. U některých žen, zejména pak těch, které pracují na zkrácený úvazek nebo na dohody pod limit, případně u OSVČ, které si nemocenské platí dobrovolně, může dojít k tomu, že jejich výše peněžité pomoci v mateřství bude velmi nízká.

Jestliže tomu tak skutečně bude, tyto osoby mohou zažádat o rodičovský příspěvek. Tím je totiž možné během mateřské dovolené doplatit peněžitou pomoc do minima, tedy do částky, která činí 13 000 Kč měsíčně.

Rodičovský příspěvek je pak dávka státní sociální podpory, která je nepojistná a nárok na ni má každý, kdo řádně a celodenně pečuje o nejmladší dítě v domácnosti, které ještě nedosáhlo 4 let věku. A právě proto tedy, pokud nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, lze rovnou zažádat o rodičovský příspěvek a čerpat jej od porodu místo PPM.

Čtěte také: Tři málo známé fakty o mateřské dovolené a peněžité pomoci v mateřství

Rodičovský příspěvek a denní vyměřovací základ

Zdroj: Depositphotos

 

2. Výše rodičovského příspěvku se může stanovit ze základu druhého z rodičů

Výše rodičovského příspěvku je přímo ovlivněna mzdou rodiče dítěte, přesněji jeho denním vyměřovacím základem. Pokud rodič dítěte, který chce příspěvek pobírat, neměl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, má dvě možnosti. Buď bude měsíčně pobírat maximálně 13 000 Kč, nebo si nechá stanovit denní vyměřovací základ druhého rodiče, díky čemuž mu měsíčně může vzniknout nárok na více peněz.

Důležité je však brát do úvahy, že čím vyšší rodičovský příspěvek měsíčně budete pobírat, tím rychleji onu částku, která je celkově pro každého stejná na základě počtu dětí anebo data narození, vyčerpáte, a délka rodičovské dovolené se vám tedy zkrátí.

Čtěte také: Rodičovský příspěvek se od 1. ledna 2024 zvýší o 50 tisíc. Pro koho ne?

3. Denní vyměřovací základ se nezjišťuje z aktuální výplaty

Pokud by osoba pobírající peněžitou pomoc pracovala nebo podnikala, při žádosti o rodičovský příspěvek se jí nebude denní vyměřovací základ zjišťovat ke dni podání žádosti. To stejné bude platit i v případě, pokud by na rodičovskou dovolenou chtěl nastoupit otec, který by tak vystřídal matku.

Denní vyměřovací základ se totiž vždy zjišťuje ke dni narození dítěte. Díky tomu druhý z rodičů, který chce nastoupit na rodičovskou dovolenou a je v té době např. nezaměstnaný, nebo nechce využít vyměřovací základ rodiče prvního, může dosáhnout na vyšší měsíční částku, pokud dosahoval vyšších příjmů ze zaměstnání v době, kdy se dítě narodilo.

Výši denního vyměřovacího základu mu stanoví příslušná OSSZ, MSSZ nebo PSSZ, žádost o příspěvek však doručíte příslušnému pracovišti Úřadu práce ČR, v jehož územním obvodu se nachází vaše reálné bydliště. Rodič tak bude moci měsíčně čerpat částku až 70 % třicetinásobku redukovaného denního vyměřovacího základu. Při narození více než jednoho dítěte půjde o 1,5násobek uvedeného výpočtu. Pokud se pak úřadu práce doloží denní vyměřovací základy obou rodičů, bude se při stanování měsíční výše příspěvku vycházet z toho, který základ je vyšší.

TIP: Kalkulačka výše rodičovského příspěvku

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY