Papírová plná moc k jednání na úřadě už nebude nutná, vznikne digitální registr zastupování

27.02.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Plnou moc k jednání na úřadě bude možné nejspíš už od poloviny tohoto roku udělovat digitálně. Novela zákona má ulehčit zastupování každému, kdo využívá digitálních služeb veřejné správy.

Vláda 14. února podpořila návrh zákona o vzniku centrálního registru plných mocí. Fungovat by mohl již od 1. července 2024. Návrh předložil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Úprava nemá nijak omezit současnou používanou papírovou verzi plných mocí.

„Cílem není jakékoliv nahrazení možnosti dokládat oprávnění k zastupování v listinné formě při osobním setkání či předkládání důkazů pro potvrzení oprávnění k zastupování,“ stojí v návrhu zákona.

Postupně se do vzniklého registru mají začít připojovat orgány veřejné správy a umožnit tak lidem využívání svých služeb v zastoupení. Jako první by se mělo do registru připojit Ministerstvo dopravy. Celý registr bude mít za úkol spravovat a udržovat Digitální a informační agentura.

Zdroj: Shutterstock

Oprávnění k zastupování se budou vztahovat na služby uvedené v Katalogu služeb veřejné správy

Zákonná úprava vysvětluje také, že centrální řešení plných mocí nebude primárně určeno pro evidenci „jednoduchých plných mocí“, které slouží pro jednorázový akt při osobním jednání. Registr zastupování má být určen především na takové situace, kdy jsou využívány plné moci opakovaně, a taky na případy, kdy jsou služby veřejné správy využívány digitálně.

Evidované oprávnění k jednání však bude moci být použito i při fyzickém poskytnutí veřejné služby.

Oprávnění k zastupování se mají vztahovat pouze na služby veřejné správy, které jsou uvedené v Katalogu služeb veřejné správy.

Tip: Systém pro centrální evidenci psů zatím není připraven, kdy bude?

Některé orgány mají své vlastní elektronické evidence, jednotný registr plných mocí však chybí

Plnou moc lidé využívají v případech, kdy potřebují, aby za ně někdo jiný (zmocněnec) zařídil záležitosti například s úřady nebo soukromou společností. Plná moc obsahuje podpisy zmocněnce a zmocnitele. Nově se budou digitální plné moci potvrzovat místo fyzického podpisu Identitou občana a ke zpracování žádosti má dojít automaticky, aniž by do ní musel zasahovat úředník.

V současné době sice některé úřady využívají svých vlastních registrů plných mocí, ty však jsou většinou určené jen pro jediný účel. Každý portál pak má svoje vlastní pravidla a plné moci nelze použít mezi ostatními orgány veřejné správy. 

Nový centrální registr plných mocí, tzv. Registr zastupování, by umožnil využívání plných mocí opakovaně i pro jednání s více úřady.

„Tato novela zákona o základních registrech zjednoduší život každému, kdo bude někoho zastupovat na úřadě, nebo naopak někomu k zastupování udělí souhlas. Kvůli plné moci už nebude potřeba obíhat úřady, zůstane navíc dostupná v registru pro opakované použití až do odvolání, nebo vypršení platnosti,“ uvedl Ivan Bartoš na sociální síti X.

Nový veřejný registr má lidem přinést lepší dostupnost digitálních služeb orgánů veřejné moci. Fyzickým osobám se tak naskytne přehled o všech jejich oprávněních k zastupování, které si budou moci digitálně spravovat podle svých potřeb. Jednotlivé oprávnění k zastupování se bude moci zrušit, prodloužit, nebo stanovit nový rozsah oprávnění.

Tip: Jak a proč si zařídit elektronický podpis

Služba se spustí nejspíš již 1. července letošního roku

Služba by měla sloužit fyzickým i právnickým osobám již od 1. července 2024. Zároveň se předpokládá, že návrh projde ve Sněmovně již prvním čtením.

„Navrhuje se, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s návrhem zákona souhlas podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, již v prvém čtení. Důvodem tohoto návrhu je časová naléhavost přijetí navrhovaných změn. Registr zastupování je již technicky připravován a k 1. červenci 2024 bude finalizován a určen ke spuštění,“ uvádí důvodová zpráva návrhu zákona.

V nejbližších dnech návrh projedná Poslanecká sněmovna.


Čtěte také: Při silniční kontrole už nemusíte ukazovat řidičský průkaz, může zůstat doma v šuplíku

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel