Od 1. dubna bude pro agresivní řidiče povinný terapeutický program. Stát bude 11 tisíc korun

18.03.2024 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od dubna čeká neukázněné řidiče novinka. Ti, co přišli kvůli svému nebezpečnému chování za volantem o řidičák, se budou muset zúčastnit tzv. terapeutických programů, aby svůj řidičský průkaz získali nazpět.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích zavedla povinné terapeutické programy pro osoby, kterým byl na základě jejich nebezpečné jízdy odebrán řidičský průkaz. Zákon zavádí provoz těchto programů od 1. dubna 2024. Úspěšné absolvování těchto terapeutických programů má být podmínkou pro navrácení řidičského oprávnění.

Dle vyjádření Ministerstva dopravy byla ČR poslední evropskou zemí, kde tyto programy nebyly legislativně upraveny.

Organizaci terapeutických programů bude mít na starosti Metodické centrum – Centrum dopravního výzkumu. Nadřízeným orgánem tohoto centra, který dohlíží na fungování programů, je Ministerstvo dopravy ČR. Úkolem Metodického centra je udělování akreditace lektorům a vedení terapeutických programů.

Po skončení terapeutického programu dostává účastník certifikát za absolvování programu, kterým se bude rovněž prokazovat při žádosti o navrácení řidičského oprávnění.

Zdroj: Shutterstock

Kdo bude muset projít terapeutickým programem?

Osoby, které musejí pro navrácení řidičského průkazu projít terapeutickým programem, vymezuje přímo zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Povinnost účasti na terapeutických programech se bude týkat:

  • Řidičů, kterým byl udělen trest nebo správní trest v podobě zákazu řízení motorových vozidel nejméně na 18 měsíců,
  • řidičů, kterým absolvování kurzu nařídil státní zástupce nebo soud,
  • řidičů, kteří se odmítli podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti nebyli pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Do programů se však lze registrovat i dobrovolně, dle Metodického centra je prospěšný začínajícím řidičům, kteří mají sklony k riskování za volantem. Dle předběžných odhadů absolvuje terapeutický program cca 15 000 – 20 000 řidičů ročně.

Tip: Od 1. dubna se změní pojištění vozidel, kdo jej musí začít platit? Skončí zelené karty?

Cena programu a jeho průběh

Za účast na terapeutickém programu si žadatelé zaplatí 11 000 Kč bez DPH. Částku stanovuje Ministerstvo dopravy prostřednictvím vyhlášky. Do jednoho programu se může zapsat maximálně 12 účastníků.

Program se skládá z 5 setkání, která trvají 4 hodiny. Mezi jednotlivými setkáními je minimálně týdenní pauza. Programy jsou uzpůsobené tak, aby jej mohli účastníci skloubit se svojí prací, tudíž se konají většinou v odpoledních hodinách. Na každém programu je minimálně jeden akreditovaný lektor, ten také zapisuje docházku účastníků.

Účastníci nebudou muset pro získání certifikátu skládat žádnou závěrečnou zkoušku. „Zkoušku účastníci skládat nebudou, je to spíše terapeutický než vzdělávací program, takže hlavní podmínkou je aktivní účast,“ uvedla pro redakci Finance.cz Veronika Kurečková, odborná garantka Metodického centra.

Jak se terapeutického programu zúčastnit?

Do prvních terapeutických programů se budou moci řidiči zapsat již během měsíce dubna. Pro přihlášení do programu je nutné navštívit webové stránky Metodického centra a dále se přihlásit skrze některou z forem Identity občana.

I přes to, že se dá do systému již přihlásit, portál zatím neumožňuje žádné registrace do jednotlivých programů. Proto po přihlášení nejsou k nalezení další informace, ty budou zveřejněny až v průběhu dubna.

Terapeutickými programy budou účastníky provázet certifikovaní lektoři

Průběh terapeutických programů budou mít na starosti akreditovaní lektoři. Vzdělávání lektorů je v kompetenci Metodického centra. Zájemci, kteří by se chtěli stát lektory, musí splnit požadovaný kurz a absolvovat závěrečnou zkoušku v Metodickém centru.

V současné době není nabízen žádný kvalifikační kurz pro lektory. Pro aktuální informace o kurzech doporučujeme sledovat stránky Metodického centra. Lektorem se však nemůže stát kterákoliv osoba. Podmínkou je například to, aby měl zájemce magisterské vzdělání a alespoň 3 roky terapeutické praxe.

Tip: Řidičáky od 17 let: Co musíte udělat, když chcete být mentorem mladistvého řidiče

Jak probíhá závěrečná zkouška lektorů? 

Pro to, aby zájemce o lektorování získal akreditaci, musí splnit kurz a závěrečnou zkoušku. Celková cena za lektorský kurz včetně zkoušky je 30 tisíc korun. Zkouška se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část probíhá formou testu a obsahuje 45 otázek. Každý účastník má na vypracování této části 60 minut. Pro to, aby teoretickou část splnil, musí účastník kurzu dosáhnout alespoň 70% úspěšnosti.

Praktická část je ústní a probíhá za přítomnosti komise složené ze 3 zkoušejících. Po absolvování zkoušky obdrží účastník potvrzení o složení zkoušky.

Terapeutické programy budou probíhat převážně formou diskuzí. Lektoři mají s účastníky probírat také citlivá témata, jako jsou drogy a alkohol za volantem. „Mají možnost získat hlubší vhled do svého chování a lépe si uvědomit jeho následky. Dotknou se také citlivých témat alkoholu a drog za volantem. Každý z účastníků získá možnost promyslet si vlastní strategii, jak své chování za volantem změnit. Po úspěšném absolvování kurzu si klient stáhne certifikát o absolvování,“ uvádí k novým terapeutickým programům tisková zpráva Ministerstva dopravy.

 

Čtěte také:

Nový bodový systém a nová výše pokut: Ve správním řízení můžete zaplatit až 75 tisíc korun

Kde potřebujete mezinárodní řidičský průkaz?

VZP vymění téměř 3 milionům osob průkaz pojištěnce

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel