Co týden dal? Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů

14.11.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů, což je historické maximum. Jednoznačně ale převažuje odpověď, že úroveň je spíše dobrá (64 procent). Za rok se názor zlepšil u desetiny lidí, což je nejvýraznější nárůst v historii měření. Vyplývá to z aktuálních výsledků průzkumu agentury STEM. Spokojeni jsou častěji lidé s vyšším vzděláním. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Úřady v Británii, Švýcarsku a Spojených státech udělily pěti bankám pokutu za manipulace na devizovém trhu. Britské banky HSBC a Royal Bank of Scotland, švýcarská UBS a americké JP Morgan Chase a Citibank zaplatí celkem 3,4 miliardy dolarů (75,2 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.
Více informací

Francouzská ekonomika stoupla ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta oproti předešlému kvartálu, kdy se podle upravených dat hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta. Oznámil to místní statistický úřad INSEE. Podle původních dat francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala.
Více informací

Hospodářský růst eurozóny může být podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) horší, než tato organizace předpokládá nyní. Evropskou centrální banku MMF vyzval, aby jednala, pokud budou ceny v měnové unii dál klesat.
Více informací

Evropské úřady musejí posílit snahu o odvrácení hospodářského útlumu v regionu, protože kroky Evropské centrální banky (ECB) k podpoře ekonomiky samy o sobě nestačí. Řekl to americký ministr financí Jack Lew.
Více informací

Průmyslová výroba v zemích Evropské unie a eurozóny v září ve srovnání s předchozím měsícem vzrostla o 0,6 procenta. V srpnu naopak v obou regionech produkce průmyslu klesla. K růstu přispěla produkce kapitálového zboží a energie. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.
Více informací

Slovensko se v říjnu po čtyřech měsících vymanilo z deflace. Spotřebitelské ceny v zemi se v říjnu ve srovnání se stejným obdobím minulého roku nezměnily, informoval o tom slovenský statistický úřad. Vývoj byl v souladu s odhady analytiků.
Více informací

Celosvětová spotřeba ropy má do roku 2040 stoupnout na 104 milionů barelů denně z loňských 90 milionů barelů, hlavně kvůli poptávce po pohonných hmotách a petrochemických produktech v rozvíjejících se zemích. K uspokojení tohoto růstu a nahrazení stárnoucích polí budou potřebné investice v objemu zhruba 900 miliard USD (20 bilionů Kč) ročně. Uvedla to ve výhledu energetického trhu Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta, meziročně je hrubý domácí produkt vyšší o 2,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ) v předběžném odhadu. Čísla jsou mírně za očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že meziročně hospodářství stouplo o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta.
Více informací

Při přípravě státního rozpočtu na rok 2016 již nebude ministr financí Andrej Babiš tak velkorysý, jako při přípravě rozpočtu na příští rok. Babiš to řekl v rámci debaty o hospodářské politice organizované Asociací malých a středních podnikatelů a živnostníků, které se zúčastnil i prezident Miloš Zeman.
Více informací

Česká republika a Slovensko si budou vyměňovat informace v oblasti placení daně z přidané hodnoty (DPH), obě země bývalé federace tak chtějí zabránit daňovým podvodům. Vyplývá to z dohody mezi Generálním finančním ředitelstvím a slovenskou Finanční správou, kterou zástupci obou institucí podepsali v Bratislavě. Od spolupráce si slibují omezení takzvaných karuselových podvodů, u kterých podvodníci zakládají síť firem v nejméně dvou zemích s cílem obrat stát o peníze na nadměrném odpočtu DPH.
Více informací

U penzijních společností spořilo na konci 3. čtvrtletí ve třetím pilíři 4,831 milionu účastníků, což bylo asi o 130.000 méně než na konci roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 232.000 na 4,64 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 102.000 na 193.000. ČTK o tom informovala Asociace penzijních společností.
Více informací

Ministerstvo financí do konce letošního roku již nevydá žádnou emisi spořicích státních dluhopisů. Na dotaz ČTK to uvedlo MF. Standardně dosud úřad vydával dvě emise ročně, na jaře a na podzim. O jarní emisi byl ovšem kvůli nízkému úročení minimální zájem. Ministerstvo zároveň plánuje od druhé půlky příštího roku zavést novou koncepci prodeje dluhopisů občanům, která by umožnila pravidelnější dostupnost dluhopisů v průběhu celého roku.
Více informací

Životní úroveň považuje za dobrou 68 procent Čechů, což je historické maximum. Jednoznačně ale převažuje odpověď, že úroveň je spíše dobrá (64 procent). Za rok se názor zlepšil u desetiny lidí, což je nejvýraznější nárůst v historii měření. Vyplývá to z aktuálních výsledků průzkumu agentury STEM. Spokojeni jsou častěji lidé s vyšším vzděláním.
Více informací

Nová opatření v boji proti daňovým únikům by v Česku mohla přispět ke zvýšení daňových příjmů státu o miliardu eur (27,5 miliardy korun). Novinářům v Bratislavě to řekl český ministr financí Andrej Babiš po schůzce se svým slovenským kolegou Peterem Kažimírem na okraj investiční konference Tatra summit. Prohlásil rovněž, že realizaci velkých státem financovaných projektů brzdí stávající zákony a byrokracie.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU