Vlastní jmění otevřených fondů UNIS

16.02.1999 | ,
Domovská stránka


VLASTNÍ JMĚNÍ OTEVŘENÝCH FONDŮ UNIS ČINILO LONI 16,8 MILIARDY KČ

VLASTNÍ JMĚNÍ OTEVŘENÝCH FONDŮ UNIS ČINILO LONI 16,8 MILIARDY KČ

 

Vlastní jmění otevřených podílových fondů sdružených v Unii investičních společností ČR (UNIS ČR) vzrostlo na konci roku 1998 na 16,79 miliardy Kč. Informovala o tom tajemnice UNIS ČR Jana Fajtová.

Nárůst vlastního jmění těchto fondů se v loňském posledním čtvrtletí zrychlil, neboť na konci třetího čtvrtletí představovala jeho hodnota 13,8 miliardy Kč, na konci června 14,04 miliardy Kč, na konci března 12,78 miliardy Kč a v závěru roku 1997 pak 11,45 miliardy Kč. Největší vzestup zaznamenaly fondy peněžního trhu, jejichž vlastní jmění vzrostlo z 1,94 miliardy Kč v roce 1997 na 6,74 miliardy Kč na konce minulého roku. Naopak vlastní jmění fondů smíšených se ve stejném období snížilo z 8,37 miliardy Kč na 6,7 miliardy Kč.

Vlastní jmění fondů obligačních stouplo z 986 milionů Kč na 3,14 miliardy Kč a fondů akciových ze 165 milionů Kč na 209 milionů Kč.

Náměstek ředitele Investiční kapitálové společnosti KB Jiří Chroustovský míní, že otevřené podílové fondy (OPF) jsou jedním z nejrůstovějších segmentů trhu úspor obyvatelstva. Představitelé investiční společnosti Pioneer připomínají, že zatímco v ČR je v OPF 0,6 procenta úspor obyvatelstva, v zemích Evropské unie to je mezi deseti až 40 procenty a v USA dokonce přes 50 procent. "Domníváme se, že OPF mají v ČR velký prostor k růstu," uvedl portfolio manažer fondu Pioneer Trust Vladimír Fichtner. UNIS ČR, která vznikla 4. Června 1996 jako jediná organizace sdružující investiční společnosti a fondy, má 21 členů.

UNIS klade mimořádná důraz na transparentnost kapitálového trhu a na informační otevřenost svých členů. Postupně vytváří rozsáhlou databázi údajů o fondech svých členů. Z databáze UNIS ČR jsou v týdenních intervalech generovány standardní tabulky, které jsou bezplatně zpřístupněny veřejnosti na internetové stránce Unis (www.uniscr.cz).

Nyní zpracovala UNIS přehledy základních parametrů charakterizujících vývoj otevřených podílových fondů, obhospodařovaných členy UNIS ČR za poslední dva roky. Přehledy bude UNIS každé čtvrtletí aktualizovat.

Zdroj: Burza

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka