Mandelík: Nucená správa záložny je krajní prostředek

02.12.1999 | ,
Domovská stránka


Česká asociace záložen (ČAZ) považuje nucenou správu uvalenou na záložny za zcela krajní prostředek a prosazuje, aby si pořádek v záložnách zjednali především jejich členové. Vyplývá to z tiskové zprávy ČAZ, kterou včera ČTK poskytl výkonný ředitel asociace Richard Mandelík.

Česká asociace záložen (ČAZ) v souvislosti s úterním uvalením nucené správy na Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo opět zdůraznila, že nucená správa uvalená na záložnu neznamená její krach a zánik. "Nebudeme hodnotit důvody uvalení nucené správy, ale stále více se přesvědčujeme o nebezpečí chyb a dokonce zvůle nucených správců," upozornil Mandelík.

ČAZ dále shromažďuje poznatky z výkonu nucených správ a jak uvádí tisková zpráva, ukazuje se, že nad činností správců musí být účinná kontrola. Z informací ČAZ vyplývá, že se při výkonu nucené správy vyskytují některé nedostatky jako nečinnost, nehospodárnost, důsledné nevymáhání pohledávek, arogance vůči členům a jejich občanským sdružením, zakázky na odbornou činnost osobám se vztahem k nucenému správci a jiné. "Upozornili jsme na tyto naše poznatky ředitele ÚDDZ," konstatuje Richard Mandelík.

Jak podotkl předseda ČAZ František Zoubek, Úřad pro dohled nad záložnami (ÚDDZ) přebírá značnou zodpovědnost za důsledky svých rozhodnutí. "Měl by (úřad) brát v úvahu, že je placen z poplatků záložen, a vyvarovat se chyb, aby nedošlo k dalším škodám," uvedl a vysvětlil, že tyto škody by musel nahrazovat Zajišťovací fond družstevních záložen, který naplňují členové záložen. "Jinak potvrzujeme podporu všem krokům Úřadu, které povedou k nápravě," dodal Zoubek.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka