Domoci se práva v zahraničí může být složité

04.07.2008 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


O tom, že při cestě do zahraničí je lépe si vždy uzavřít cestovní pojištění, asi není pochyb. Pojištění vám pomůže s úhradou nákladů např. na léčení či dopravu.  Dostanete-li se však do sporu, určitě oceníte pojištění právní ochrany a v zahraničí možná ještě více než v tuzemsku.

Téma tohoto týdne: Na dovolenou s cestovním pojištěním

Každý z nás se čas od času ocitne v situaci, kdy si neví rady, nebo si není jist, jak se má správně zachovat. Například odtah a opravu vozidla při nehodě nebo technické poruše obvykle zajistí profesionálové, avšak je také třeba myslet na následné kroky, kdy řidič bude muset opakovaně vysvětlovat (a často dokazovat), k čemu vlastně došlo, bude muset podniknout mnohé pochůzky a jednání, jejichž následkem může být nejen nepříjemný pocit nepochopení problému ze strany úředníků, ale mnohdy i finanční škoda.

Často zjistíme až příliš pozdě, že jsme pro vyřízení záležitosti nepodnikli vše, co je nezbytně třeba, nebo naopak v dobré víře podnikli kroky, které měly později neblahý vliv na naši situaci.

Kdo si nevystál několikahodinovou frontu při vyřizování administrativních povinností, aby se u okénka dozvěděl, že není na správné adrese! Kdo ví, jak vždy správně postupovat při sporu s osobou, která odmítá svou odpovědnost za škodu, kterou jednoznačně zavinila? A kdo nikdy nepocítil rozhořčení nad nezúčastněným přístupem některých úředníků při vyřizování jeho záležitostí...? Situací, kdy by se každému z nás hodila pomoc profesionála, může být opravdu spousta.

Všechny události a nepříjemnosti popsané výše se stejně jako v tuzemsku mohou přihodit i při dovolené v zahraničí. Zde potom pro jejich řešení může být problémem nejen neznalost místního práva, ale i jazyka. Máte-li uzavřeno pojištění právní ochrany, určitě vám pomůže.

Máte dotaz týkající se cestovního pojištění? Potom právě pro vás je určen náš chat o cestovním pojištění, do něhož můžete vkládat své dotazy od 30.6 do 13.7.2008. Odpovídat bude specialistka na cestovní pojištění Jana Kulhavá z Allianz pojišťovny.

Přestože při řešení sporů či prosazování práv platí zásada rovnosti, je realitou, že v důsledku složitosti právních předpisů má větší šanci na úspěch ten, který se v právních předpisech lépe orientuje - tudíž obvykle má větší šanci na úspěch ta strana, která si může dovolit zaplatit zkušenějšího právníka. Pojištěním právní ochrany si lze zajistit spolehlivé právní zázemí a zbavit se obav z nákladů za právní služby.


Pojistné plnění - pomoc pojištěnému


V případě pojištění právní ochrany je pojistnou událostí taková situace pojištěného, která vyžaduje právní pomoc (tj. pojištěnému byla způsobena škoda, byl nařčen z nedbalostního trestného činu či přestupku, došlo ke sporu s jiným pojistitelem, došlo k právnímu sporu v oblasti závazkověprávních vztahů apod.). Samozřejmě za podmínky, že na takovouto situaci, právě na takovouto oblast života, má klient právní ochranu sjednanou.

Toto pojištění nabízí různé pojišťovny pro různé skupiny osob (rodinu, podnikatele, řidiče atd.). Ovšem lze jej získat například i v rámci cestovního pojištění a pro zahraniční cestu. Jednou z pojišťoven, která toto pojištění v rámci cestovního pojištění nabízí je Česká pojišťovna.

Ta zajišťuje v rámci pojištění právní ochrany během cestování komplexní spektrum asistenčních služeb právního, administrativního a praktického charakteru, které turistu vybaví potřebnými informacemi v celé oblasti právního řádu a v případě potřeby mu poskytne profesionální právní podporu spolu s úhradou nákladů s tím spojených.

Předmětem pojištění je ochrana oprávněných právních zájmů pojištěného v případech:

  • trestního nebo správního řízení po dopravní nehodě (pojištěný je v souvislosti s dopravní nehodou podezřelý, obviněný nebo obžalovaný ze spáchání přestupku nebo trestného činu)
  • nároku na náhradu škody materiální nebo škody na zdraví, která byla pojištěnému způsobena třetí osobou následkem dopravní nebo jiné nehody během zahraniční cesty
  • sporu ze spotřebitelských vztahů s místním licencovaným poskytovatelem služeb v oblasti cestovního ruchu

Pojištění se vztahuje na poskytování např. následujících informací:

  • adresy a kontaktní údaje na advokáty, soudní znalce, tlumočníky, překladatele, úřady státní správy, soudy, policii, konzuláty a ambasády,
  • informace o cílové zemi (potřebné cestovní doklady, vízová a celní povinnost, postup při ztrátě dokladů, místní zvyklosti a specifické společenské normy, požadované doklady o očkování),
  • informace o pravomoci a příslušnosti soudů a jiných institucí, o náležitostech návrhů, podání a stížností, o úřední době institucí, o tarifech advokátů a znalců, nákladech řízení administrativních poplatcích, pomoc při vyplňování formulářů,
  • informace související s provozem motorových vozidel (právní předpisy, pojištění, vypořádání pojistných nároků),
  • asistence při ztrátě nebo krádeži dokladů (zajištění formulářů, podkladů, zjištění úředních hodin, zajištění vystavení a doručení náhradních dokladů),
  • asistence při jednání v cizím jazyce (telefonické tlumočení při silniční, hraniční nebo celní kontrole, při komunikaci s účastníky nehody, při vyplňování formulářů a žádostí).


I neúplný výčet ukazuje, že v řadě případů se může toto pojištění hodit. Nemáte-li toto pojištění, informujte se, zda si jej lze sjednat v rámci cestovního pojištění uzavřít. V případě problémů získáte možnost se obrátit na odborníky, a pokrýt i část nákladů s tím spojených.

2947.jpgČas prázdnin a dovolených začíná. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků se celý týden budeme věnovat cestovnímu pojištění. Nejprve se podíváme, z čeho se skládá a zda si bez něj v EU vystačíme. Následně se podíváme co dělat v případě pojistné události. Následovat budou informace o adrenalinových dovolených a nakonec se podíváme na pojištění právní ochrany.



Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ