Česká kancelář pojistitelů

11.10.1999 | ,
Ručení


Tato instituce bude sdružovat pojišťovny, které na povinné ručení dostaly licenci ministerstva financí. Ty budou platit provoz kanceláře a přispívat do takzvaného garančního fondu, z něhož se budou po...

Tato instituce bude sdružovat pojišťovny, které na povinné ručení dostaly licenci ministerstva financí. Ty budou platit provoz kanceláře a přispívat do takzvaného garančního fondu, z něhož se budou poskytovat plnění těm, které poškodil nezjištěný nebo nepojištěný viník, a to za stejných podmínek jako u pojišťoven. Na plnění nebudou mít nárok ti, jejichž škoda na věci nepřesáhla pět tisíc korun.

Úkolem kanceláře bude nejméně jednou měsíčně předávat data o pojištěných, jež získá od jednotlivých ústavů, ministerstvu vnitra, které je porovná s centrální evidencí vozidel. Případné nesrovnalosti potom ohlásí příslušnému orgánu.Škodní události, které vznikly do 31. 12. 1999, stejně jako výplatu dlouhodobých rent bude nadále spravovat Česká pojišťovna. Pro tyto případy se tedy nic nemění. Na kanceláře také přejdou všechna práva a závazky z České pojišťovny včetně vybraných rezerv. Jejich výše není podle údajů pojišťovny dostatečná (za rok 1998 deficit dosáhl 2,3 miliardy, letos se snad o něco sníží). Řidiči zatím nebudou muset na tento schodek přispívat, dokud se rezervy nevyčerpají.

Kancelář bude také poskytovat hraniční pojištění řidičům cizozemských aut, kteří nedisponují zelenou kartou, a zajišťovat členství v mezinárodních organizacích.

Zdroj: Euro 41/1999

Autor článku