Cena za povinné ručení v okolních zemích stagnuje i klesá

11.11.1999 | ,
Ručení


Domácí motoristé mají určitounaději, že cena za pojištění odpovědnosti z provozu motorovéhovozidla (povinné ručení) v dalších letech neporoste. Ukazuje tonapříklad vývoj v Maďarsku a Rakousku, kde pro...

Domácí motoristé mají určitounaději, že cena za pojištění odpovědnosti z provozu motorovéhovozidla (povinné ručení) v dalších letech neporoste. Ukazuje tonapříklad vývoj v Maďarsku a Rakousku, kde pro velkou konkurencicena nejenže stagnuje, ale i klesá. Zaznělo to na dnešnímsemináři Pojištění a automobily.

Domácí ústavy se ale podobným konstrukcím spíše brání. "Vývojcen v dalších letech nikdo nedokáže odhadnout," uvedla MarcelaKobíková z pojišťovny Generali s poukazem na to, že výše škodnéhose neustále zvyšuje a převyšuje výši vybraného pojistného.

Ztrátový je ale tento produkt i v zahraničí, přesto vMaďarsku ceny po pěti letech demonopolizace nerostou a v Rakouskuse dokonce snižují. Existuje totiž velká konkurence. "Pojišťovnyse chtějí na trhu udržet, protože mají zájem nabízet komplexníslužby pro motoristy," shodli se přítomní.

Základní sazby na příští rok byly v ČR stanoveny na úrovniroku 1999 plus maximálně třicet procent. Většina pojišťovenzvedla ceny o deset až 12 procent od dolní hranice. Ceny budouregulovány až do roku 2002.

Situace po roce 2002 ale není v tuto dobu definitivní,poněvadž ministerstvo financí zvažuje novelizaci i v oblastiúpravy cen, jejichž změna je nyní vázána zákonem na inflaci avýši škod, poznamenal Vladimír Přikryl z oddělení licencíMinisterstva financí ČR.

Zdroj: ČTK

Autor článku