Zaměstnanecké pojišťovny auta pojišťovat nemohou, VZP ano

08.12.1999 | ,
Ručení


Zaměstnaneckým pojišťovnám senelíbí, že narozdíl od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jimzákon neumožňuje nabízet klientům vedle zdravotního pojištěnítaké například cestovní připojištění do zahrani...

Zaměstnaneckým pojišťovnám senelíbí, že narozdíl od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jimzákon neumožňuje nabízet klientům vedle zdravotního pojištěnítaké například cestovní připojištění do zahraničí a pojištěníautomobilů. Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven JaromírGajdáček dnes ČTK řekl, že svaz bude prosazovat, aby sepojišťovny řídily podle jednoho zákona.

"My (zaměstnanecké pojišťovny) máme na starosti pouzezdravotní pojištění a vyrovnaný rozpočet. VZP má i aktivity,které se zdravotní péčí až tak nesouvisejí," uvedl Gajdáček.

VZP umožnila ve svých prostorách poskytovat pojištěníautomobilů České podnikatelské pojišťovně. Ta také inzeruje včasopise Jistota, který je rozesílán klientům VZP spolu sformulářem na uzavření povinného ručení v této komerčnípojišťovně. Obě pojišťovny se hájí tím, že mají uzavřenou řádnousmlouvu o spolupráci a inzerci si Česká podnikatelská zaplatila.

Mluvčí VZP Kateřina Zamastilová ČTK řekla, že VZP postupuje vsouladu s licencí, kterou jí udělilo ministerstvo financí v roce1995. Vedle cestovního zdravotního připojištění občanů ČR připobytu v cizině a smluvního zdravotního pojištění osob sdlouhodobým či krátkodobým pobytem na území ČR nabízí v rámcizprostředkovatelské činnosti úrazové pojištění či pojištěnízavazadel, a to ve spolupráci s Hasičskou vzájemnou pojišťovnou aČeskou podnikatelskou pojišťovnou. Zisk z této činnosti jde dozdravotního fondu a do fondu prevence.

"Domnívám se, že je to těžko přijatelná praxe," řekl v úterýtelevizi Prima ministr zdravotnictví Ivan David, který by se rádsituací dále zabýval.

Zdroj: ČTK

Autor článku