Kolagen – zázračná omlazující bílkovina

21.10.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Doslova kouzelník každým coulem. Přesně tak se dá v jednom slově popsat, co všechno kolagen umí, dokáže totiž téměř nespočetně kouzel a triků. Udělá z vás především krásnější ženu a ruku v ruce s dokonalejší vizáží i ženu spokojenější psychicky. Tím pádem budete zářit a ostatní pak doslova oslníte svou spokojeností!

Kolagen má každý z nás ve svém těle, jedná se totiž o bílkovinu, kterou je tvořen každý obratlovec, takže například i ryby. Je jedním z hlavních stavebních kamenů lidského těla, vytváří strukturu pro buňky a následně i pro tkáně a orgány. Zastává důležitou funkci, která zajistí, že lidské tělo funguje přesně tak, jak má. V kůži celého těla působí kolagen funkcí podpůrnou a vyživující, nepřetržitě se stará o obnovu kožních buněk ve všech jejích vrstvách, dodává pokožce pružnost a hydrataci a minimalizuje tak vznik vrásek.

Vše vypadá dokonale, ale bohužel s postupným přibýváním věku se schopnost kolagenu vše dokonale vyživit a vyhladit snižuje. Proto se pokožka postupně mění a stárne. Kromě přirozených vnitřních příčin jsou však na mstě i příčiny vnější a každým poměrně snadno ovlivnitelné. Je nutné však zmínit, že ke stárnutí pokožky také velkou mírou přispívá špatný životní styl, kouření či pobyt ve znečištěném ovzduší. Je tedy na každém z nás, jak se svým životním stylem zaslouží o kvalitu své pokožky.

Kolagen je tu však s úkolem pomoci kdykoli. A právě kvůli výborným vlastnostem této bílkoviny se využívá pro mnoho účelů a zpracovává různými způsoby. Nemusíme ho totiž mít vždy v organismu dostatek, a proto se velmi dobře uplatní jako doplněk stravy pro vnitřní užití či se přidává do kosmetických přípravků pro užití vnější. Konkrétně se používá již několik století k výrobě klihu, želatiny, na obaly uzenin, v chirurgii a v již zmiňované kosmetice, přičemž výroba všech produktů se neustále zdokonaluje díky nepřetržitým laboratorním průzkumům.

Přírodní kolagen se získává nejčastěji z kůže lososa a používá se v čisté přírodní formě, jejíž výhodou je, že neobsahuje žádné konzervační látky, aromatické prostředky či barviva, či se přidává do různých kosmetických přípravků, jako jsou krémy, liftingová séra nebo gely pro zpevnění pokožky vyráběných více či méně na přírodní bázi.

Kolagen aplikovaný na pokožku či při konzumaci je kouzelník v tom, že efektně pomůže vylepšit každou nesrovnalost pleti nejen sílou a účinkem zvenčí, ale i zevnitř. Zpomalí proces stárnutí pokožky, hydratuje pleť do hloubky a zlepší tak její pružnost a tím také zmírní napětí v pokožce. Zabrání tak vzniku a zároveň prohlubování hlubších vrásek a vyhladí ty jemné, stejně tak vyhladí pórovitou pleť, pomůže při léčení akné a zredukuje malé jizvy. Kromě oblasti obličeje působí po celém těle příznivě při hojení a zpevní nehty, které mnohdy dělají spoustu problémů se svou kvalitou. Pomáhá k příznivému léčení při paradentóze, působí proti celulitidě a příznivé působí při zánětlivých stavech kloubů.

Spektrum jeho příznivých účinků je opravdu široké, proto je doporučován nejen v reklamních materiálech, ale i přímo lékaři, kteří vědí, že jeho účinky jsou podpořeny vědeckým výzkumem a lidskému organismu kolagen skutečně prospěje. A možná právě nyní je ten správný čas, abyste okusila jeho příznivé účinky doslova na vlastní kůži!

 

 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání