Vláda schválila dvoumiliardové dluhopisy a sociální opatření

24.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda schválila v noci na dnešek vydání státních dluhopisů ve výši dvou miliard korun v souvislosti s finančním řešením kosovské krize a návrh zákona o provádění mezinárodních sankcí směřujících k udržování mezinárodního míru a bezpečnosti. ČTK to po skončení zasedání kabinetu řekl jeho mluvčí Libor Rouček.
Ministři rovněž projednali a schválili opatření, která mají vést k obnovení rovnováhy bilance Všeobecné zdravotní pojišťovny a k řešení problémů osob obtížně umístitelných na trhu práce s ohledem na příslušníky romské komunity.
Kabinet uvolnil 500 miliónů korun, které má ministerstvo zemědělství použít na částečnou kompenzaci dopadů zvýšení spotřební daně z nafty, a tak podpořit podniky v zemědělské prvovýrobě.
V souvislosti s vydáním státních dluhopisů pro potřeby řešení kosovské krize vláda požádá předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause o vyhlášení stavu legislativní nouze.
Zákon o mezinárodních sankcích má v ČR urychlit zavedení sankcí, které vyhlašuje Rada bezpečnosti OSN a Rada Evropské unie. Vládě by měl umožnit stanovení konkrétního rozsahu omezení a podrobnosti jejich provádění. Norma má obsahovat rovněž donucovací prostředky k vymáhání sankčních opatření.
Finanční nerovnováhu VZP způsobily podle mluvčího především kumulované ztráty z let 1994 až 1998 ve výši 12,5 miliardy korun. S účinností od 1. ledna 2000 by se měly snížit náklady na činnost zejména zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, a to tak, aby nepřesahovaly čtyři procenta.
Fond národního majetku by měl do 30. června 2000 prodloužit splatnost zbývajících 200 miliónů korun z úvěru poskytnutého VZP v roce 1997. O tři procenta by měla klesnout přirážka za obchodní výkony u léčivých přípravků a do 30. června 2000 by se neměly zvyšovat ceny přípravků. Výjimky může z podnětu ministra zdravotnictví udělovat ministr financí pouze u přípravků dosud plně hrazených z pojištění.
Opatření ke zlepšení zaměstnanosti osob obtížně umístitelných na trhu práce má usnadnit přechod žáků z posledních ročníků základních či zvláštních škol do učení nebo na střední školy. Přispět by k tomu měl do učebních osnov nově zavedený předmět, který by žáky seznamoval s možnostmi na pracovním trhu a vedl je k volbě povolání, uzavřel mluvčí.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU