Snížením marže může zaniknout až polovina lékáren, obávají se majitelé

24.06.1999 | ,
POJIŠTĚNÍ


Jestliže vláda sníží společnou marži lékáren a distributorů léčiv ze současných 35 na 32 procent, může to znamenat, že až polovina lékáren, většinou v menších městech, zanikne. Novinářům to řekl v úterý Dušan Holečko, předseda Grémia majitelů lékáren.
Zánik lékáren by pak přinesl zhoršení dostupnosti lékárenské péče. Grémium proto navrhuje, aby namísto snižování přirážky se šlo cestou jejího diferencování, kdy u dražších léků by přirážka byla menší a u levnějších větší. Tím by se podle Holečka malé lékárny, odkázané většinou na levnější léky, uživily.
Grémium dále chce zvýšit spoluúčast pacientů na hrazení léků. Ta je nyní prý přibližně 9 procent z ceny léku a měla by být 20 až 30 procent, jak je v Evropě běžné. Úspory by přineslo i to, kdyby určité léky směli předepisovat jen určití lékaři a kdyby kusová kontrola léků byla nejen v lékárnách, ale i v nemocnicích.
Ministr zdravotnictví Ivan David týž den novinářům řekl, že snížení přirážky by ještě letos mělo přinést úsporu 150 až 200 miliónů korun, v průběhu 12 měsíců až jednu miliardu. Snížení přirážky je podle něj jen první krok, do budoucna chce prosadit také rozdílnou přirážku podle ceny léku a snížit maximální ceny léků.
O výši přirážky by dnes měla jednat i vláda.

Zdroj: Právo 23.6.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ