Vláda chce zákonem redukovat počet finančních úřadů

28.06.1999 | ,
DANĚ


Snížit počet finančních úřadů ze současných 223 na 219, a vytvořit tak prvotní základ pro reformu daňové soustavy, je cílem vládní novely zákona o územních finančních orgánech. Předlohou by se měla na nadcházející červencové schůzi zabývat Poslanecké sněmovna.
Stěžejním úkolem územních finančních orgánů je zajistit správu daní, a zabezpečit tak významnou část příjmů státního rozpočtu a územních rozpočtů. Dalším významným úkolem, kterému má být novelou zákona dána patřičná váha, je rozsáhlejší a hlubší výkon správy dotací.
K vybudování účinného systému kontroly finančních toků vláda předpokládá, že bude muset zvýšit limit počtu zaměstnanců územních finančních orgánů pro správu daní a dalších agend celkem o 3386 osob. Tím dojde ke zvýšení výdajů ze státního rozpočtu téměř o 1,5 miliardy korun. K požadovanému nárůstu zaměstnanců dojde v letech 2000 až 2003.
Kromě uvedených výdajů bude nutné v letech 2001 až 2005 vynaložit dalších 2,8 miliardy korun na rozšíření prostor stávajících finančních úřadů pro umístění nových pracovníků.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ