Státní kasa "spolkne" od 1. července další část z ceny benzínu

30.06.1999 | ,
DANĚ


Zatížení benzínů a motorové nafty spotřební daní od čtvrtka 1. července stoupne o 1,39 koruny, respektive 1,04 koruny za litr. Předpovědi dopadu zvýšení daně na konečné ceny pohonných hmot na stojanech čerpacích stanic se rozcházejí; distributoři však již vyjádřili své odhodlání promítnout pokud možno co nejvyšší část daňového skoku do cen. Ministr financí Ivo Svoboda naopak neočekává, že by se zvýšení daně motoristů v podobě zvýšených cen dotklo.

"V první fázi se určitě pokusíme, stejně jako ostatní distributoři, obchodní rozpětí zachránit," řekl ČTK již dříve ředitel provozu čerpacích stanic OMV Martin Král. Obdobná vyjádření poskytli i představitelé dalších společností, ceny by však podle nich po prvotním skokovém zvýšení měly vlivem silného tržního prostředí postupně mírně klesnout.

"Cena vzroste nepochybně," konstatoval místopředseda Společenství čerpacích stanic České republiky Ivan Indráček. Distributoři podle něj již nemají prostor pro snižování marží, které by zvýšení spotřební daně alespoň částečně absorbovalo. Cena benzínu by tak na čerpací stanici vzrostla nejméně o úroveň předpokládaného zvýšení spotřební daně a s tím spojeným vyšším odvodem DPH.

Cena benzínu Natural 95 by tak mohla překročit 24,20 koruny za litr a litr motorové nafty by mohl stát 20,40 koruny. Některé zdroje však očekávají podstatnější zvýšení; cena litru naturalu by mohla překročit 25 korun. Předpovědi přitom vycházejí z předpokladu, že distributoři by mohli zvýšit marže. Ty včetně dopravy, údržby a výstavby čerpacích stanic, výplat obsluhy a dalších výdajů představují v průměru 2,50 koruny z celkové ceny litru benzínu.

Podle ministra financí Svobody však mají prodejci v maržích pro vstřebání zvýšené daně dostatečný prostor. Daňová novela, která růst spotřební daně předpokládá, by se tak neměla motoristů dotknout. Svoboda se přitom podle dřívější citace v tisku odvolával právě na vysoce tržní prostředí na tuzemském trhu s pohonnými hmotami. "Proč by se tyto ceny měly zvyšovat? Prostor v maržích je dostatečný a tady jde o trh," konstatoval.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ