Investoři získají další úlevy

08.07.1999 | ,
DANĚ


gh

Návrh nového zákona počítá pro investory s pětiletými daňovými prázdninami

MPO doporučí vládě, aby s novými pravidly investičních pobídek nečekala až na schválení zákona, ale předběžně je uvedla v život jen svým usnesením.

Možnosti investičních pobídek

  • Sleva na dani z příjmů nového poplatníka
  • Sleva na dani z příjmů u stávajícího poplatníka
  • Hmotná podpora při vytváření nových pracovních míst
  • Hmotná podpora rekvalifikace zaměstnanců
  • Osvobození od cla
  • Poskytnutí dotace obci na vybudování tzv. průmyslových zón
  • Poskytnutí příspěvku při zavádění systémů řízení šetrných k životnímu prostředí
  •  Společnosti, které se rozhodnou investovat do výroby v České republice, získají pravděpodobně již v nejbližších týdnech nové transparentní podmínky a úlevy. Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž minulý týden dokončilo a zaslalo vládě nový návrh zákona o investičních pobídkách a doporučuje zásadní zkrácení schvalovacího procesu.

    "Chtěli bychom, aby pravidla daná zákonem začala platit ihned poté, co je vláda schválí. Znamená to, že by je kabinet přijal jako své usnesení," řekl našemu listu náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček. Zákon by začal fungovat až dodatečně po projití Parlamentem a podpisu prezidenta. Petříček se domnívá, že teoreticky by mohla vláda říci zákonu ano ještě na své poslední červencové schůzi.

    Novinkou zákona oproti dosavadní praxi investičních pobídek, jež individuálně schvaluje vláda, jsou pětileté daňové prázdniny pro české i zahraniční firmy, které se rozhodnou investovat do rozšíření už fungující výroby. "Doposud se vztahovaly úlevy jen na zcela nové projekty," zdůraznil Petříček. Jedinou výjimku zatím přiznala vláda automobilce Volkswagen, majiteli Škody Auto, pro povzbuzení jejího záměru postavit v Mladé Boleslavi novou motorárnu. Prázdniny však v těchto případech mají platit pouze na daň z příjmů, kterou vyvolá právě nové zvýšení výroby.

    Zákon dále zakotvuje možnost odpuštění daní až na deset let v případě nového projektu, tedy když investor dosud nebyl v ČR daňovým poplatníkem. Aby se zabránilo spekulacím s daněmi, stanovuje návrh podmínku, že v dotyčné společnosti nesmí mít jednotliví čeští podílníci vyšší než čtvrtinovou účast nebo jejich podíl nepřesahuje 1 milión korun. Zcela vyloučeny z úlev jsou fyzické osoby.

    Základní podmínky pro udělení investiční pobídky zůstávají v podstatě stejné jako dosud. Investice musí činit minimálně 10 miliónů USD, přičemž alespoň 5 miliónů USD musí být hrazeno z vlastních zdrojů. Pořizované strojní vybavení smí být maximálně ze 40 procent "second hand" (mělo již alespoň jednoho majitele), přičemž doba, do kdy musí být celá suma, na niž se vztahuje pobídka, proinvestována, se rozšiřuje až na 5 let. "Jde především o velké projekty, kdy je investice tak rozsáhlá, že by se nestihla realizovat do předepsaných tří let. Dáváme zde tedy možnost požádat o prodloužení dokončení investice o další dva roky," upřesnil Petříček.

    Záměr projektů by měli podle nové úpravy investoři předložit nejprve agentuře CzechInvest a poté předložit žádost Ministerstvu průmyslu a obchodu. Návrh zákona podle MPO neodporuje pravidlům Evropské unie, navíc byl od začátku jeho příprav průběžně s Bruselem konzultován.

    Systém investičních pobídek platí v České republice od dubna loňského roku. Od té doby přišly s jeho pomocí do ČR přímé investice ve výši 909 miliónů USD. Podpory jsou zaměřeny především na příliv moderních vyspělých technologií do zpracovatelského průmyslu. "Nový zákon je v podstatě zúročení roční práce a zkušeností s investičními pobídkami. Je to nezbytný krok pro zlepšení transparentnosti investičního prostředí a zvýšení aktivit v této oblasti," konstatoval Petříček.

    Zdroj: Hospodářské noviny 7.7.1999

    Autor článku

     

    Články ze sekce: DANĚ