ČMZRB a PHARE dá na investice do průmyslových zón 160 miliónů Kč

08.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) a fond PHARE dají na podporu investic do průmyslových zón 160 miliónů korun (4,4 miliónu EUR). Částku 2,2 miliónu EUR totiž získá Regionální rozvojový fond při ČMZRB od fondu PHARE a další 2,2 miliónu EUR poskytne ČMZRB. ČTK to včera řekl mluvčí Evropské komise v ČR Dušan Ondrejička. Fond zahájí činnost ve čtvrtek.

Zvýhodněné úvěry, které bude fond poskytovat, budou kombinovat finanční prostředky PHARE a komerčních zdrojů (ČMZRB) v poměru 1:1. Finanční prostředky PHARE poskytne bezúročně a výsledná úroková míra bude proto nižší než sazby běžných úvěrů. Maximální příspěvek z PHARE pro jeden o investiční projekt může dosahovat 400 tisíc EUR. Celková půjčka se sníženým úrokem tedy bude 800 tisíc EUR. Náklady na studie proveditelnosti budou úspěšným žadatelům zpětně dotovány z grantů PHARE v maximální výši deset tisíc EUR na jednu studii s tím, že alespoň 25 procent nákladů na studii bude financováno z místních zdrojů.

Fond bude poskytovat úvěry městům, kterým již byl udělen certifikát ekonomického rozvoje (Plzeň, Brno, Olomouc, Nový Jičín, Pardubice a Hradec Králové), ale i dalším městům, která prokážou požadovanou přípravu investic do průmyslových zón. Peníze budou obcím poskytovány v návaznosti na konkrétní připravené investiční akce zaměřené na zlepšení místní infrastruktury, tedy na přípravu pozemků (zavedení přípojek sítí) nebo zajištění dopravní dostupnosti.

Celkem bylo z PHARE pro ČR od roku 1990 vyčleněno 21 miliard korun (560 miliónů EUR). Z toho bylo více než čtyři miliardy korun vyčleněno na rozvoj soukromého sektoru.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU