Změny v DPH pod palbou kritiky

08.07.1999 | ,
DANĚ


Sněmovna nepodpoří vládní daňové návrhy, značné výhrady mají i ekonomové

Za "lepení děr" v příštím rozpočtu považují navržené změny v dani z přidané hodnoty analytici i opozice. Šanci v Parlamentu by dnes měl návrh, který sbližuje základní a sníženou sazbu. Předešlo by se tím i mnoha daňovým únikům.

O šest miliard dodatečných příjmů z DPH zřejmě přijde v příštím roce Ministerstvo financí. Nejen, že má k plánovaným změnám výrazné výhrady odborná veřejnost, podporu vláda nenajde ani v Parlamentu. "Existuje všeobecná dohoda zamítnout jak návrh zákona o DPH, tak změny ve spotřebních daních," řekl včera HN člen rozpočtového výboru Libor Ježek (ODS). Podle informací, které mají HN k dispozici, poslanci vládní ČSSD jsou nakloněni myšlence, aby byly tyto návrhy staženy před hlasováním. O vládních návrzích obou zákonů by měla sněmovna hlasovat dnes.

Ekonomům a opozici vadí zejména průhledná snaha zvýšit příjmy státního rozpočtu přeřazením většiny služeb ze snížené (pět procent) do základní sazby (22 procent) daně z přidané hodnoty bez dalších potřebných změn, například sblížení obou sazeb. To by znamenalo zvýšení daňové zátěže obyvatel, protože vyšší DPH zaplatí spotřebitel ve zboží či službě. "Primárním důvodem pro tato opatření je posílení příjmové stránky rozpočtu," soudí analytik BA Creditanstalt Pavel Sobíšek. Ke sladění sazeb s EU bude muset v budoucnu dojít, nikde ale není řečeno, že se tak musí stát již v roce 2000 ani že výsledná horní sazba DPH musí být 22 procent. "Za nesprávný považuji každý krok, který by vedl ke zvýšení přerozdělování zdrojů přes státní rozpočet," zdůraznil.

Zdroj: Hospodářské noviny 8.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ