Novela o územních finančních orgánech postoupila do druhého čtení

08.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zvýšení počtu zaměstnanců finančních úřadů v průběhu příštích čtyř let o 3386 osob, což by si ze státního rozpočtu vyžádalo přes 1,5 miliardy korun, předpokládá vládní novela zákona o územních finančních orgánech. Další 2,8 miliardy korun by daňové poplatníky v letech 2001 až 2005 stálo rozšíření prostor finančních úřadů. Poslanecká sněmovna dnes předlohu postoupila k projednání rozpočtovému výboru.
Ministr financí Ivo Svoboda poslance upozornil, že s návrhem je spojena řada nároků na výdaje státního rozpočtu v příštích letech, je to však třeba akceptovat kvůli naléhavosti potřeb, na které návrh reaguje. "Především v zájmu zkvalitnění daňové a finanční správy, pro zlepšení výběru daní a utužení dohledu nad používáním dotací ze státního rozpočtu," uvedl Svoboda.
V příštím roce by měly finanční úřady přijmout 800 nových zaměstnanců, což by mělo státní pokladnu přijít na zhruba 356 miliónů korun. Zvýšení počtu zaměstnanců si žádá vznik nových nebo rozšíření existujících agend, kterými se musejí úřady zabývat, či vzrůstající počet daňových subjektů. Zatímco například v roce 1990 finanční správy evidovaly 624.000 daňových subjektů, v současnosti jejich počet dosahuje asi 7,2 miliónu.
Nové zaměstnance budou úřady najímat jednak pro práci v daňové oblasti, jednak na kontrolu využívání dotací ze státního rozpočtu, která je nyní nedostatečná. Příjemci dotací peníze často vynakládají na jiné účely, než na jaké je dostali, přičemž situace je špatná hlavně ve zdravotnictví a kultuře. Pro kontrolu dotací je v celé republice k dispozici jen 189 pracovníků. Novela by měla rovněž snížit počet finančních úřadů z 223 na 219. Navrhuje zrušení finančních úřadů v Pečkách, Chodově, Manětíně a Boru.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU