Sněmovna zamítla vládní návrh na další zvýšení spotřebních daní

08.07.1999 | ,
DANĚ


Poslanecká sněmovna dnes zamítla vládní návrh novely zákona o spotřebních daních, který mimo jiné předpokládal další zvýšení spotřební daně u benzínu, cigaret a nafty od 1. ledna roku 2000. Kabinet dnes v dolní komoře parlamentu utrpěl drtivou porážku, protože jeho předlohu při hlasování nepodpořili ani všichni sociálnědemokratičtí poslanci. Sněmovna novelu zamítla hlasy 114 ze 186 přítomných zákonodárců.

Vláda přišla s návrhem na opětovné zvýšení spotřební daně jen několik dní poté, co vstoupilo v platnost jiné zvýšení této daně od 1. července letošního roku, které se kabinetu podařilo v parlamentu prosadit. Nyní vláda navrhla, aby se od 1. ledna roku 2000 opět zvýšily spotřební daně z benzínu, a to z 10,84 koruny na 12 korun za litr, daně z nafty z 8,15 na 8,40 koruny za litr a daně na krabičku cigaret o dalších 0,97 koruny.

Ministr financí Ivo Svoboda se snažil poslance přesvědčit, že vládě nejde ani tak o zvýšení těchto sazeb jako spíše o další změny, které měla novela přinést. Předloha mimo jiné počítala se zrušením daňového zvýhodnění bionafty, jež měla nahradit přímá kompenzace pěstitelům. Další ustanovení měla zabránit některým novým formám daňových úniků a návrh měl rovněž upravit definici malého nezávislého pivovaru. Samotné zvýšení sazeb spotřební daně vláda tradičně zdůvodnila nutností přiblížit se k sazbám v EU.

Sněmovnu však ministr svou argumentací nepřesvědčil. Novelu postupně odmítli zástupci poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, Unie svobody i KSČM, kteří vládu kritizovali zejména za snahu opět zvýšit spotřební daně.

Předseda poslanců unie Karel Kühnl uvedl, že kabinet znovu předkládá jednostranný návrh, který s nikým předem neprojednal. Šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý zase vládu podezírá, že testuje inteligenci veřejnosti, když doufá, že občanům splynou dvě následné novely zákona o spotřebních daních v jedno zvýšení cen. Pro návrh na zamítnutí novely hlasovali vedle poslanců ODS, Unie svobody, KDU-ČSL a většiny komunistů také někteří sociální demokraté, a to Stanislav Křeček, Radko Martínek, Zdeněk Škromach, Rudolf Tomíček a Lubomír Zaorálek.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ