Mertlík: Je otázkou, zda dále posilovat nepřímé daně či ne

09.07.1999 | ,
DANĚ


Struktura daní se do budoucna musí změnit a je otázkou, zda pokračovat v trendu posilování nepřímých daní, nebo tento trend zarazit a obrátit ho znovu ve prospěch daní přímých. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík s tím, že on sám je pro další snížení daní z příjmu právnických osob dostatečně kompenzovaným vyššími daněmi pro fyzické osoby.
Dříve hrály v rozpočtových příjmech ČR významnou roli přímé daně, nyní se váha přenáší na daně nepřímé. "S maximální daní z příjmu fyzických osob 32 procent je ČR vedle Nového Zélandu na nejnižší úrovni ze zemí OECD. To je extrém."
Vláda nemá jednotnou filozofii, jak reformovat a modernizovat daňovou soustavu. Shoda panuje pouze nad tím, že dlouhodobou daňovou strategii je třeba vypracovat.
"Dnes je jasné pouze to, že dál porostou spotřební daně na úroveň Evropské unie, což je jediná oblast daní, která je skutečně harmonizovaná," uvedl dále Mertlík.
Co se týče změn v oblasti DPH, podstata nového zákona nespočívá podle Mertlíka v sazbách. "Bylo by možné ho předložit bez přesunu položek do základní sazby, hlavně jde o technické změny směrem k EU," dodal.
Základní a zvýšená sazba DPH se přitom budou muset postupně sbližovat. "Pomalu snižovat horní a dosti rychle zvyšovat tu dolní, ale to není otázka pro příští rok," řekl ministr s tím, že jednotné sazby by mohlo být dosaženo v roce 2010.
V oblasti přímých daní Mertlík preferuje další snížení daně z příjmu právnických osob, ale vláda na to "nemá chuť". Jako protiváhu by zvýšil právě daně z příjmu fyzických osob. "Je rozumné nechat firmy investovat a zaměstnávat lidi a sebrat to řadovým poplatníkům. Někdo do rozpočtu platit musí," řekl. Kompenzace pro fyzické osoby by pak byla v zastavení zvyšování DPH. Reálně však Mertlík politickou možnost zvýšit zpátky daně z příjmu fyzických osob nevidí.
Novelu, podle níž mají být od 1. ledna 2000 sníženy daně z příjmů právnických osob ze 35 na 31 procent, daně z příjmů fyzických osob ze 40 na 32 procent jako kompenzace červencového zvýšení spotřební daně u pohonných hmot a tabákových výrobků schválil nedávno senát.
Novely daňových zákonů, směřující k dalšímu zvýšení spotřebních daních a k přesunu většiny služeb do základní 22procentní sazby daně z přidané hodnoty, které by měly platit od roku 2000, dnes poslanecká sněmovna zamítla.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ