Poslanecká sněmovna neschválila novelu zákona o silniční dani

09.07.1999 | ,
DANĚ


Sněmovna dnes neschválila poslanecký návrh novely zákona o dani silniční, jehož cílem bylo zachovat daňové osvobození pro vozidla splňující normu EURO 2, tedy vozidla s minimálními negativními vlivy na životní prostředí.

Tato předloha, kterou podepsali zástupci všech poslaneckých klubů, sice úspěšně absolvovala dvě parlamentní čtení, v rozhodující chvíli se pro ni ale ve sněmovně nenašla dostatečná podpora. Pro hlasovalo nakonec jen 84 ze 172 přítomných zákonodárců, což ke schválení nestačilo. Proti přitom hlasovali zejména sociální demokraté a komunisté.
Důvodem neúspěchu novely se zřejmě staly obavy některých poslanců, že její schválení by vyvolalo příliš velký výpadek ve státních příjmech ze silniční daně.
Daňové osvobození mělo platit do 31. prosince roku 2000. Předkladatelé návrhu svou legislativní iniciativu zdůvodňovali snahou pomoci českým mezinárodním dopravcům. Podle nich dosud zahraniční konkurenci úspěšně čelí, avšak při ročním daňovém navýšení za standardní návěsovou soupravu o více než 50.000 korun nebudou schopni zákazníkům nabídnout konkurenceschopné ceny. Novela měla na návrh rozpočtového výboru osvobodit od daně i i vozidla na elektrický pohon.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ