IPB se chce spolu s TIW ucházet o třetí mobilní licenci

13.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Kanadská společnost Telesystem International Wireless (TIW) a Investiční a Poštovní banka založily společný podnik, který se v ČR zúčastní výběrového řízení na licenci pro operátora mobilní telefonní sítě v pásmu 1800 MHz. V nově vzniklé společnosti má IPB 49procentní podíl a kanadský partner 51 procent. ČTK to včera sdělila mluvčí IPB Barbora Tachecí.
TIW vkládá své technické, technologické a provozní zkušenosti a podnikatelský styl řízení. IPB bude působit jako bankovní partner se znalostí domácího trhu a bude se mimo jiné podílet na přípravě finanční a marketingové části nabídky. Po obdržení licence je IPB připravena aranžovat financování realizace mobilní sítě.
TIW je globální společnost poskytující mobilní telekomunikační služby ve 13 zemích. Firma provozuje mobilní telefonní sítě v Kanadě, Rumunsku, Brazílii, Číně a Indii, specializované mobilní sítě (Specialized Mobile Radio) ve Velké Británii, Francii, Německu, Belgii, Španělsku a Portugalsku a poskytuje též služby typu "paging" v Mexiku a v Holandsku. TIW je členem soukromé kanadské skupiny Telesystem Ltd., která řídí společnosti zaměstnávající celkem 18.000 pracovníků. IPB je třetí největší banka v ČR podle objemu úvěrů i vkladů a podle výše aktiv. Její základní jmění představuje 13,4 miliardy Kč. IPB má více než 2,6 miliónu klientů a vede přes tři milióny účtů.
Podmínky výběrového řízení dnes zveřejnil Český telekomunikační úřad. Zájemci musí odevzdat závazné nabídky do 17. srpna. Vítěz tendru za licenci zaplatí jednu miliardu Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU