Stavebnictví nadále klesá

14.07.1999 | ,
BYDLENÍ


Rostly pouze tržby za prodej vlastních výkonů a zboží

Průzkumy naznačují, že ani v příštích třech měsících nelze čekat významnější obrat.

Začátek stavební sezóny se na výsledcích tuzemského stavebnictví rozhodně nijak kladně neprojevil. Podle údajů Českého statistického úřadu se celková stavební výroba v květnu meziročně reálně propadla o 7,9 procenta, při vyloučení vlivu počtu pracovních dnů činil pokles dokonce 10,3 procenta. Dubnový propad o 2,9 procenta tak vypadá spíš jako omyl než počátek zlepšující se situace. Analytici upozorňují na fakt, že stavebnictví je na rozdíl od průmyslu závislé téměř stoprocentně na tuzemské poptávce, která je v ekonomické recesi velmi slabá. Šanci dávají v podstatě jen veřejné zakázky, jejichž zadávání je velmi pomalé, a zahraniční investice. Za prvních pět měsíců letošního roku činí tedy podle statistiků meziroční reálný pokles stavební produkce v České republice jedenáct procent.

Trvající nízkou poptávku po stavebních pracích signalizují podle analytika Investiční a Poštovní banky Slavoje Czesaného i konjunkturální průzkumy. "Z údajů je rovněž zřejmé, že stavebnictví k zastavení ekonomického poklesu a oživení české ekonomiky v současnosti nepřispívá a pravděpodobně nepřispěje ani v nejbližším období. Konjunkturní průzkumy ukazují, že v dalších třech měsících se nepočítá s významnějším obratem ve vývoji poptávky po stavebních pracích," uvedl pro HN. Značnou roli hraje i nevyužití stavebních kapacit, které dříve či později povede k jejich snížení.

Počet zaměstnanců ve stavebních podnicích byl v lednu až květnu 1999 o více než deset tisíc nižší než ve srovnatelném období vloni. Průměrná nominální mzda se v květnu zvýšila meziročně o 3,6 procenta, reálná o 0,8 procenta.

Produktivita práce však zaznamenala pokles o 2,1 procenta, zatímco v dubnu vzrostla o 3,1 procenta. Celkem se produktivita za prvních pět měsíců letošního roku snížila o 6,3 procenta.

Jediné meziroční zvýšení zaznamenaly v květnu tržby za prodej vlastních výkonů a zboží, a to o 3,4 procenta ve stálých a o 9,1 procenta v běžných cenách. Lepší výsledky dosažené v tržbách stavebních podniků ovlivnila podle Českého statistického úřadu dofakturace stavebních prací na veřejných zakázkách.

Zdroj: HN 14.7.1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ