Vláda včera schválila návrh zákona o rozpočtových pravidlech

15.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda včera schválila návrh zákona o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky. Jak ČTK řekl mluvčí vlády Libor Rouček, navrhuje se povinně přihlížet při sestavování rozpočtů na příští roky ke střednědobému rozpočtovému výhledu.
"Mělo by jít o novou koncepci, neboť dosavadní právní úprava je již překonána," řekl.
Navrhuje se také zrušit samostatnost rozpočtů okresních úřadů v soustavě veřejných rozpočtů s tím, že souhrn těchto rozpočtů bude tvořit samostatnou kapitolu ve státním rozpočtu. Jejím správcem má být ministerstvo vnitra.
Zákon by měl umožnit pro případy vyhlášení stavu ohrožení státu a válečného stavu mimořádné zkrácení rozpočtového období běžného roku a přípravu nouzového či válečného rozpočtu. "Zpřísněn by měl být režim finanční kontroly, a to stanovením jednotlivých povinností správců rozpočtových kapitol," pokračoval Rouček. Nutné je zřídit útvary vnitřní kontroly a posílit kontrolní pravomoci ministerstva financí.
Návrh rovněž mluví o zřízení Národního fondu jako součásti státních finančních aktivit, který má soustřeďovat prostředky zejména z rozpočtu Evropské unie, prostředky ze státního rozpočtu rozpočtované v jednotlivých kapitolách na restrukturalizaci a další prostředky poskytnuté z místních rozpočtů i ze soukromé sféry k zajištění spoluúčasti na programech restrukturalizace.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU