OECD naléhá na Koreu

22.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


OECD naléhá na Koreu, aby snížila státní podíly v bankách

OECD naléhá na Koreu, aby snížila státní podíly v bankách

 

Jihokorejská vláda by měla začít snižovat své podíly v bankách, které převzala během loňské finanční krize a finanční systém země by měla orientovat tržně.

Ve své studii to dnes uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V překonávání krize na konci roku 1997 je korejský úspěch znatelný. Nyní by však Korea měla upravit priority a na první místo by měla postavit finanční systém založený na volném trhu. Vláda vloni znárodnila či převzala kontrolní podíly v deví

ti bankách. Insolventní podniky zachránila, slabé rekapitalizovala. Nyní má kontrolní podíly ve třech čtvrtinách obchodních bank.

Za předchozích vlád bylo bankám nařizováno komu a kolik mají půjčovat, aby tak byl zajištěn rozvoj prioritních podniků a sektorů pro rychlou industrializaci země. Nyní je nezbytné vládní roli omezit.

V kontrastu jsou proti tomu restrukturalizace nebankovních finančních institucí, které jsou teprve v počátcích. Záchranou investičních trustů a makléřských společností by však neměly být zatíženi daňoví poplatníci. Ty, které nebudou schopny přežít, budou zavřeny.

Restrukturalizační program v pojišťovnictví zahrnuje omezování kapacit, přísnější režim dozoru a "selektivní závazek vládních zdrojů k asistenci při transformaci". Zpráva OECD je kritická k vládním snahám v restrukturalizaci pěti korejských konglomerátů, tzv. čebolů, pod názvem "Big Deals", z kterých vyplývají další obavy.

Big Deals zvyšují koncentraci na jednoho až dva velké výrobce v oboru a nevěnují přitom pozornost snížení nadměrných kapacit ve firemním sektoru a vysoké zadluženosti. Letos by měla jihokorejská výroba proti loňsku stoupnout o 6,6 procenta, zatímco vloni o 5,8 procenta klesla, dodává agentura Reuters.

Zdroj : ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU