Unie svobody zvýhodňuje zdravotně postižené osoby

22.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Unie svobody chce daňově zvýhodnit zdravotně postižené osoby

Unie svobody chce daňově zvýhodnit zdravotně postižené osoby

Zavést možnost vrácení zaplacené daně zahraničními osobami při vývozu zboží v hodnotě nad 500 korun a současně umožnit návrat zaplacené daně pro zdravotně postižené osoby při koupi automobilu tuzemské výroby je cílem poslanecké novely zákona o dani z přidané hodnoty.

Předlohu, kterou vypracovala většina poslanců Unie svobody, v těchto dnech obdržela Poslanecká sněmovna. Zaplacená daň za koupi automobilu by se zdravotně postižené osobě měla vracet z maximální ceny vozidla do 100.000 korun. Automobil, z jehož ceny bude uplatňována zdravotně postiženou osobou vratka daně, může být přitom zakoupen pouze jednou za pět let.

Poslanci rovněž navrhují, zavést snížení sazby daně u služeb veřejného stravování a ubytování na hranici pěti procent. Tato změna se však nebude týkat podávání alkoholických nápojů a tabákových výrobků v zařízeních veřejného stravování, které budou nadále zdaňovány základní, tedy dvaadvacetiprocentní sazbou. Navrhované změny směřují ke snížení daňového zatížení, a pro

to budou znamenat snížení příjmů státního rozpočtu pro rok 2000 o zhruba jednu miliardu korun.

Následně ale lze očekávat nárůst příjmů státního rozpočtu v důsledku oživení výroby a zlepšení kvality služeb. Novela by měla nabýt účinnosti dnem 1.ledna 2000.

 

Zdroj:ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU