Nájemní byty staví většinou obce

23.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Neziskové bytové společnosti by v budoucnu měly dostávat velké státní podpory

Neziskové bytové společnosti by v budoucnu měly dostávat velké státní podpory

Nájemní byty staví většinou obce

Získat pronájem nového bytu , postaveného na neziskovém principu , by v budoucnu mělo být dostupnější i lidem s nižšími příjmy .

Zákonná pravidla pro fungování neziskových bytových společností , které by se do budoucna měly stát hlavními staviteli nájemních bytů , by mohla začít platit od poloviny příštího roku .

Vláda na svém posledním zasedání schválila věcný návrh zákona, který má vznik těchto neziskových společností umožnit .

Soukromý sektor výstavbu nájemních bytů od počátku transformace ekonomiky prakticky ignoruje . " Až na drobné výjimky staví nájemní byty hlavně města a obce a to ještě s využitím státních dotací ." řekl Jan Wagner , ředitel odboru bytové politiky na Ministerstvu pro místní rozvoj .

S pomocí dotace 320 tisíc korun na jeden byt plus 50 tisíc korun na příslušnou infrastrukturu se ročně staví několik tisíc nájemních bytů .

Wagner soudí, že věcně usměrňované nájemné bude záviset na míře státní podpory , kterou neziskové společnosti získají .

Neziskový princip neznamená , že by společnosti neměly dosáhnout zisku . V takovém případě by však měly povinnost použít ho k financování další bytové výstavby .

Zakládat neziskové společnosti by měly mít možnost fyzické i právnické osoby . Základním kapitálem pro výstavbu budou jejich členské podíly a zbytek nákladů by pokryly příspěvky státu a komerční hypotéční úvěry .

Převoditelnost členských vkladů a nájmu bytu má být výrazně omezena .

Zdroj: HN

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU