Předseda ODS a ministr Mertlík se přeli o majetková přiznání

28.07.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Předseda ODS a ministr Mertlík se přeli o majetková přiznání

Předseda ODS a ministr Mertlík se přeli o majetková přiznání

Klaus : Je to otravování lidí

Ostrý nesouhlas s vládním návrhem na zavedení takzvaných majetkových přiznání vyslovil v TV Prima Václav Klaus . Slušným lidem , kteří získali svůj majetek poctivě , neublíží , oponoval předsedovi ODS a sněmovny v diskusním pořadu nový ministr financí Pavel Mertlík (ČSSD) . Vláda chce zavést povinné přiznání původu majetku v hodnotě nad 10 milionů korun .

" Velká debata o tomto zákonu tu byla již před devíti lety . Všichni jsme viděli jaké je to plácnutí do vody , které nikam nevede . Je to pouze otravování lidí ."řekl Klaus s tím , že jeho strana bude zcela jistě proti .

Ministr financí Merlík připustil , že zákon bude parlamentem procházet s velkými obtížemi .

Zavedení rovné daně ministr odmítl

Společnou řeč nenašli Mertlík s Klausem ani v otázce daní jejichž zvýšení označil Mertlík po nástupu do čela resortu financí za jeden ze svých záměrů .

"Říká- li ministr financí , že chce dlouhodobě zvyšovat daně , je to velmi překvapivá teze ," řekl Klaus . Daně podle něj v České republice potřeba dlouhodobě snižovat, v nejhorším případě stabilizovat . Tuzemskou daňovou soustavu je pak třeba zásadně zjednodušit . " Já bych si velmi přál až radikální krok k něčemu , jako je rovná daň , "tvrdí šéf sněmovny .

Mertlík podobné úvahy odmítl

.Zdůrazni , že zvyšování daní bude na pořadu dne nejdříve v přespříštím roce. Zvýšení daním fyzickým osobám a větší spotřební daně jsou podle Mertíka nejjednodušší cestou , jak vyrovnat odliv příjmů od podniků , které své zisky stále častěji daní v zahraničí .

Rovná daň , kterou navrhl Klaus , je podle něj naprosto nereálná . Náš problém není ve velké složitosti soustavy , ale v její nepřehlednosti a špatné ko

nstrukci ," řekl Metlík .

Zdroj :LIDOVÉ NOVINY

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU