HN: Fond rozvoje bydlení začne působit patrně až v roce 2001

10.08.1999 | ,
BYDLENÍ


Státní fond rozvoje bydlení se může začít v praxi projevovat zřejmě až v roce 2001. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní totiž teprve dokončuje teze této normy. Podle informací Hospodářských novin (HN) ministerstvo doporučuje, aby byl fond samostatnou veřejnoprávní společností se stoprocentní účastí státu. Měl by být nezávislý na státním rozpočtu a podléhal by kontrole zástupců státních orgánů.

Zdrojem jeho financování by měly být výnosy z privatizace bank. Zatímco v dubnu však ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař hovořil o potřebě tří až čtyř miliard korun, v pracovní verzi nyní navrhuje šest miliard korun, připomíná deník. Tyto prostředky by měly sloužit na rozjezd fondu. Další kapitál by měl získat například z emise obligací, garantovaných státem, z příspěvků hypotečních a komerčních bank v závislosti na poskytovaných zárukách, ze splátek úvěrů a z operací na kapitálovém trhu.

Fond by měl podpořit financování oprav a modernizace bytových domů, výstavbu nájemních bytů neziskových organizací a infrastrukturu v obcích. Odborníci podle HN očekávají, že jako veřejnoprávní společnost bude mít fond přístup i k prostředkům mezinárodních institucí, například Světové banky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ