Nabídka KBC na koupi podílu v ČSOB nesplňuje představy vlády SR

16.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Současná nabídka belgické KBC Bank na koupi 24,13procentního podílu Národní banky Slovenska v Československé obchodní bance údajně nesplňuje zásadní podmínku, kterou si slovenská vláda při prodeji klade. Kabinet totiž chce, aby KBC koupila podíl NBS za stejných podmínek a stejnou cenu, za nichž banka koupila majoritní podíl od české strany.
Myslím si, že podobných setkání na úrovni vlády, NBS i belgické KBC Bank, jaké se uskutečnilo ve čtvrtek v Bratislavě, bude potřeba ještě několik, uvedla v pátek v Košicích slovenská ministryně financí Brigita Schmögnerová. "V této chvíli nabídka KBC podle našeho mínění zásadní podmínku nesplňuje," dodala.
Schmögnerová dále uvedla, že slovenská vláda dala KBC Bank protinávrh a momentálně čeká na reakci belgické strany. Na dotaz, kdy by se mělo uskutečnit další jednání, ministryně odpověděla, že to závisí na tom, jaký postup KBC zvolí. Doplnila nicméně, že zájem belgické banky o koupi podílu NBS v ČSOB je vážný, a že banka si uvědomuje i legitimnost požadavku slovenské vlády.
Dozorčí rada ČSOB povolila Národní bance Slovenska prodej jejího podílu 26. července letošního roku. Pokud by se prodej uskutečnil za podmínek, které požaduje slovenský kabinet, NBS by získala přibližně 15 miliard Sk.
Problémem se však jeví dluh Slovenské inkasní vůči ČSOB ve výši 15,5 miliardy korun. Podle dřívějšího vyjádření ministryně Schmögnerové by Slovensko bylo ochoto uznat část z pohledávky ČSOB vůči Slovenské inkasní. Podmínkou pro takové řešení je stáhnutí celého sporu z jednání před arbitrážním soudem ve Washingtonu a privatizace slovenského podílu za stejných podmínek, jako měla česká strana. Z uznaného dluhu by pak byla určitá část splacena ihned z peněz získaných z prodeje slovenského podílu a zbytek by Slovensko splácelo v příštích třech letech.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU