Pilip opět navrhuje zavedení přísnějšího rozpočtového provizoria

16.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


V případě neschválení státního rozpočtu na příští rok navrhuje poslanec Unie svobody a exministr financí Ivan Pilip společně s ekonomickým expertem a místopředsedou lidovců Miroslavem Kalouskem zavedení přísnějších pravidel pro rozpočtové provizorium. Pokud by ve sněmovně státní rozpočet, který je pro vládu klíčovou normou, neprošel, mohl by kabinet podle jejich návrhu utratit jen tolik peněz jako letos.

Velmi podobnou úpravu navrhoval Pilip už loni, ale tehdy neuspěl. "Znovu navrhujeme, aby vláda v případě neschválení rozpočtu mohla v následujícím roce vydávat pouze tolik, kolik měla schváleno parlamentem na rok předchozí s tím, že tedy rozhodující je celková suma rozpočtu, nikoli detailní struktura jednotlivých kapitol," řekl v pátek novinářům Pilip.

Provizorium nastupuje vždy, když vládní návrh rozpočtu sněmovna neschválí před 1. lednem rozpočtového roku. Pilip tvrdí, že dosavadní praxe, kdy za rozpočtového provizoria platí neschválený vládní návrh, dává vládě možnost řídit finanční hospodaření ČR v přímém rozporu s názorem sněmovny.

Podle Pilipa je návrh rozpočtu nového ministra financí Pavla Mertlíka velmi střízlivý a počítá s výraznou změnou struktury sociálních výdajů. "Návrh, který teď ministerstvo financí předkládá, téměř překonává všechny drastické balíčky, které sociální demokracie, dokud nebyla ve vládě, mohutně kritizovala," dodal Pilip. Krátí se podle něj například výdaje na školství, které původně měly být prioritou.

Pilip ani letos svému návrhu nedává příliš velkou šanci. Nevěří totiž, že jej obě největší strany ODS a ČSSD podpoří, přestože sociální demokraté sami o podobné úpravě uvažovali.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU