ECB: Nezaměstnanost v eurozóně neklesne brzy, vyhlídky dobré

18.08.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Evropská centrální banka (ECB) včera oznámila, že zlepšení hospodářské aktivity v eurozóně od června tohoto roku pravděpodobně nepomůže v dohledné době snížit notoricky vysokou míru nezaměstnanosti. Ve své srpnové zprávě to uvedla ECB.

Kvůli typickým časovým prodlevám, se kterými změny ekonomické výkonnosti ovlivňují trhy práce, zůstanou tyto trhy po nějakou dobu slabé, praví se v srpnové měsíční zprávě ECB. "Nejnovější vývoj na trhu práce nyní pouze začíná naznačovat dopad zpomalení hospodářské aktivity na konci roku 1998," uvádí ECB.

Banka oznámila, že se standardizovaná míra nezaměstnanosti v červnu podle očekávání nezmění a zůstane na květnových 10,3 procenta. Je nicméně očekáváno nějaké zlepšení u zaměstnanosti mladých lidí pod 25 let, kde by mělo za květen dojít ke snížení na 19,4 procenta nezaměstnaných z dubnových 19,6 procenta.

Pozitivní zprávou jsou předběžné odhady ECB o růstu zaměstnanosti v eurozóně za první čtvrtletí, které hovoří o růstu zaměstnanosti jen mírně nižším než v posledním čtvrtletí roku 1998. Zaměstnanost ve čtvrtém čtvrtletí 1998 mezičtvrtletně vzrostla o 0,4 procenta.

ECB dnes také oznámila, že růst nabídky peněz a zrychlující se růst evropské ekonomiky v současnosti neohrožují cenovou stabilitu v zemích eurozóny, ale musí být v ostře monitorovány v následujících měsících. V eurozóně nyní existují jasné signály svědčící o tom, že se výkonnost hospodářství ve druhém pololetí tohoto roku zrychlí, spotřebitelské ceny ani rostoucí půjčky soukromého sektoru nicméně v současnosti nenaznačují inflační tlaky.

"Při zohlednění všech dostupných důkazů zůstávají vyhlídky na udržení cenové stability příznivé," praví se v srpnové zprávě ECB. Očekávaný růst výroby by měl být podpořen i příznivými vyhlídkami ekonomik stojících mimo eurozónu, píše agentura Reuters.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU