Vláda bude ve středu opět jednat o daňových zákonech

31.08.1999 | ,
DANĚ


Vláda bude mít na svém středečním zasedání znovu na programu návrhy zákonů o dani z přidané hodnoty a o spotřebních daních. "Jde o návrhy zákonů, které již vládě sněmovna zamítla, a proto jsou nyní předkládány znovu, ale jsou z nich vyňaty jakéhokoli pohyby sazeb daní," řekla ČTK Jana Vargová z tiskového odboru ministerstva financí. "Novely se týkají zejména technických záležitostí kolem výběru těchto daní," doplnila Vargová.

Novely zákona o DPH a spotřební dani, které měly začít platit od 1. ledna příštího roku, schválila již vláda letos v červnu. U DPH šlo kromě jiného o přesun některých položek z nižší pětiprocentní skupiny do základní, zdaňované 22 procenty. Rovněž byly navrhovány změny, jako je snížení limitu pro povinnou registraci plátců daně, upřesnění předmětu daně a vrácení daně zahraničním osobám, které nemají v ČR sídlo, za nakoupené zboží.

Poslanecká sněmovna však oba vládní návrhy zamítla hned v prvním čtení. Předlohu zákona o DPH odmítly ODS, KDU-ČSL a Unie svobody, které jí vytkly, že jejím hlavním motivem je pouhé zvýšení příjmů státního rozpočtu na úkor peněženek občanů. Proti návrhu novely o spotřební dani, která mimo jiné předpokládala další zvýšení spotřební daně u benzínu, cigaret a nafty, pak hlasovali dokonce i někteří sociálnědemokratičtí poslanci.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ