DSZ má zastavenou činnost do členské schůze 17. října

10.09.1999 | ,
Domovská stránka


Úřad pro dohled nad družstevními záložnami podmíněně ustoupil od uvalení nucené správy na Družstevní stavební záložnu Praha (DSZ). Záložna má však až do konání členské schůze 17. října zakázánu veškerou činnost. Na dotaz ČTK to včera řekl mluvčí úřadu Zdeněk Ludvík.

"Vyhověli jsme žádosti asociace záložen a shromáždění členů z minulého týdne. Činnost záložny je zastavena a jakékoliv nutné kroky jsou pod naším dohledem. Pokud by mělo dojít k porušení zákazu, nucená správa bude uvalena okamžitě," vysvětlil Ludvík.

Členská schůze DSZ se z původně plánovaného termínu 7. října přesunula vzhledem k problémům se zajištěním sálu na 17. října. Schůze proběhne v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti, řekl ČTK výkonný prezident České asociace záložen (ČAZ) Richard Mandelík.

"Připravuje se to skutečně velmi pečlivě a pomáháme záložně, aby schůze dostála svým cílům," uzavřel Mandelík. DSZ se dostala do potíží dlouhodobými investicemi, aniž by počítala s výplatami termínovaných vkladů a předčasnými výplatami. Množící se nároky členů, mezi nimiž se začaly šířit poplašné zprávy, není DSZ schopna v plné výši hradit. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami původně zakázal DSZ činnost na 15 dní.

Shromáždění členů DSZ minulý týden požádalo Úřad, aby maximálně omezil pravomoci managementu DSZ k nakládání s majetkem záložny i její dceřiné společnosti až do konání členské schůze, která by měla rozhodnout o osudu záložny.

Skupina dobrovolníků má zároveň do jejího konání ve spolupráci s ČAZ zajistit přechodný kontrolní režim v DSZ a do konce září má být dokončena rekonstrukce účetnictví.

Shromáždění členů, které iniciovala ČAZ, zároveň jednoznačně odmítlo návrh kontrolní komise DSZ, jež mimo jiné požadovala bezodkladné uvalení nucené správy na záložnu. DSZ má na 2500 členů a vklady přes 300 miliónů Kč.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka