MB chce začít vyplácet zálohově maximálně 10.000 korun na klienta

10.09.1999 | ,
Domovská stránka


Zálohu ze všech splatných vkladů, maximálně však 10.000 korun na jednoho klienta, chce v nejbližší době vyplatit a. s. Moravia Banka (MB). Toto vyplácení se ovšem nebude týkat úvěrových klientů, kteří nesplácejí úvěry. "Po souhlasu České národní banky jsme schopni do 24 hodin zahájit vyplácení z vlastních zdrojů," řekl na včerejší tiskové konferenci generální ředitel Jiří Barton.

Tímto opatřením bude podle ředitele řešena momentální tíživá situace téměř 55.000 klientů MB z celkového počtu 80 tisíc, kteří se dostali do sociálních a ekonomických problémů. "Banka by tak zcela vyplatila asi 36 tisíc klientů," sdělil Barton.

Veškeré vklady klientů banky činí 7,7 miliardy korun, přičemž objem pojištěných vkladů dosahuje 6,7 miliardy Kč. Z této částky je ovšem asi 4,7 miliardy do výše pojistných 400 tisíc korun. Z nepojištěných vkladů v celkové výši jedné miliardy korun tvoří 437 miliónů devizové vklady.

Barton dodal, že banka také navrhuje a.s. České finanční úhradu splacení 751 miliónů Kč za postoupené pohledávky v rámci stabilizačního programu, a to formou prodeje svých pohledávek. Bankovní rada České národní banky rozhodla se souhlasem Ministerstva financí ČR minulý čtvrtek vyřadit Moravia Banku ze stabilizačního programu, do kterého byla banka zařazena v roce 1997. Současně bylo rozhodnuto zahájit vůči Moravia Bance správní řízení o odnětí povolení působit jako banka.

MB se základním jměním 1,077 miliardy Kč ukončila loňský rok s účetní ztrátou 191,849 miliónu Kč. V pololetí letošního roku bankovní dům zaznamenal ztrátu 105,39 miliónu Kč. Bilanční suma k 30. červnu činila 9,983 miliardy a poskytnuté úvěry dosáhly 7,639 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka