Vláda schválila návrh rozpočtu se schodkem 39,8 miliardy korun

21.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda na včerejší mimořádné schůzi schválila návrh zákona o státním rozpočtu se schodkem 39,8 miliardy korun. Rozpočtové příjmy by měly činit 594 miliard, výdaje 633,8 miliardy korun. Pro návrh se vyslovilo 15 přítomných členů kabinetu, jeden se hlasování zdržel, proti nebyl žádný, řekl novinářům premiér Miloš Zeman.

Vláda počítá podle premiéra s 1,4procentním růstem hrubého domácího produktu oproti původně očekávanému jednoprocentnímu růstu a mírně snížila odhad růstu nezaměstnanosti. Rozpočet ministerstva práce a sociálních věcí však přesto vzroste o 75,6 procenta na zhruba 3,5 miliardy korun.

Zeman zdůraznil, že výdajová stránka rozpočtu klade důraz na oživení hospodářského růstu, nezapomíná však vyššími finančními prostředky například ani na domovy důchodců, nevládní organizace, programy ministerstva školství, hasiče a konferenci Mezinárodního měnového fondu, která se bude příští rok konat v Praze.

Zdůraznil také, že vláda počítá s desetiprocentní úsporou provozních výdajů a s omezením mzdového fondu pro státní zaměstnance. Je podle něj nutné redukovat úřednický aparát a zvyšovat jeho výkonnost. Platový růst výkonných jednotlivců nevyloučil.

Zeman rovněž ocenil, že vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík předložil návrh zákona o státním rozpočtu s výhledem na další čtyři roky. Upozornil na to, že struktura rozpočtů dalších let bude již zcela jiná, protože budou například existovat vyšší územně samosprávné celky s vlastními rozpočty.

Vláda však bude mít potíže s prosazením návrhu rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Prozatím může s jistotou počítat pouze se 74 hlasy sociálnědemokratických poslanců. Poslanci ODS by podle svého předsedy Vlastimila Tlustého uvítali, kdyby kabinet na základě zlepšených výsledků ekonomiky plánovaný schodek snížil.

Komunisté sice nic nemají proti výši deficitu, nejsou však spokojeni s rozdělením výdajů. Obávají se toho, že rozpočtové příjmy spotřebuje státní správa na úkor obcí.

Unie svobody podporu rozpočtu zcela odmítá, protože podle ní zadlužuje příští generace. KDU-ČSL sociálnědemokratickému kabinetu vytýká, že dosud nepředložil návrh změny struktury povinných rozpočtových výdajů, k nimž patří důchody a různé sociální dávky.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU