Návrh ústavních změn může dát automaticky moc KSČM

21.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Návrh ústavních změn,který ve čtvrtek předložili Sněmovně zástupci ČSSD a ODS, může v případě schválení dát komunistické straně automatickou možnost sestavit vládu a ujmout se nejméně na dva týdny moci, aniž by dostala důvěru Poslanecké sněmovny

Návrh ústavních změn,který ve čtvrtek předložili Sněmovně zástupci ČSSD a ODS, může v případě schválení dát komunistické straně automatickou možnost sestavit vládu a ujmout se nejméně na dva týdny moci, aniž by dostala důvěru Poslanecké sněmovny.

Podle článku 68 navrhovaného znění ústavy má prezident po volbách pověřit sestavením nové vlády předsedu vítězné strany a když nezíská důvěru Sněmovny, musí pověřit sestavením vlády předsedu v pořadí druhé nejsilnější strany tomu stačí dít prezidentovi seznam č

lenů své vlády a ten ji musí jmenovat. O důvěru Sněmovny se však vláda má ucházet až do patnácti dnů, přičemž mezitím už vykonává "nezbytné funkce".

Návrh ústavních změn je však nijak zvlášť neurčuje. Přitom snadným řešením by byla ústavní formulace typu "do vyjádření důvěry nové vládě Poslaneckou sněmovnou vykonává nezbytné funkce vláda dosavadní".

Podle dlouhodobého vývoje volebních preferencí by se nyní v případě voleb umístila na druhém místě KSČM, takže v případě, že by vyhrála ODS a Václav Klaus nezískal jako nový premiér pro svou vládu důvěru Sněmovny, prezident by musel pověřit jejím sestavením předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka a pak jeho tým jmenovat. Tím by se KSČM automaticky dostala k moci, aniž by o tom vůbec hlasovala Sněmovna.

Zdroj: Právo z 18. 9. 1999

 

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU