Řádný úvěr nejdříve za dva roky

30.09.1999 | ,
BYDLENÍ


Než účastník stavebního spoření získá nárok na přidělení řádného úvěru, vždy uteče hodně vody

Než účastník stavebního spoření získá nárok na přidělení řádného úvěru, vždy uteče hodně vody. Podle zákona si musí počkat nejméně dva roky, avšak skutečná čekací doba pro běžné spoření je podstatně delší

Jedním z dominantních důvodů, proč si založit stavební spoření, je získání řádného úvěru s úrokovou sazbou, která činí nejčastěji šest procent. Aby účastníkovi spoření byl tento úvěr přiznán, je nutné splnit hned několik podmínek. První z nich, která je definovaná v zákoně o stavebním spoření č. 96/1993, hovoří, že se tak může stát nejdříve po dvou letech od data uzavření smlouvy. Při běžném způsobu spoření,kdy se obvykle ukládá měsíčně 1500 Kč, je třeba počítat s tím, že získání nároku na řádný úvěr může velmi snadno překročit dobu pěti let i při běžně doporučovaných cílových částkách.

Pro získání nároku na přidělení cílové částky je prakticky u všech stavebních spořitelen nutné současně splnit hned tři podmínky. První, jž výše zmíněnou, je podmínka dvou let spoření ode dne založení smlouvy a druhou, neméně důležitou, je naspoření určitého procenta z cílové částky. Většina spořitelen vyžaduje polovinu. Nejnižší díl, se kterým je možné se setkat, činí 40 % z cílové částky.

Poslední nutností, která hraje možná největší roli a která mnohdy může způsobit i hořká překvapení, je získání určité výše parametru ohodnocení. V jeho výši se jednotlivé spořitelny liší, neboť i způsob jeho výpočtu je u každého ústavu odlišný. Podstatné však je, že nárok na řádný úvěr účastníkovi vzniká až po dosažení vyžadované hodnoty tohoto parametru.

Výjimkou v tomto směru je Hypo stavební spořitelna, kde jako u jediné je možné získat tento úvěr nehledě na dosaženou výši parametru. Tato možnost se nazývá přidělení volbou a je spojena pouze s ta rifem Nadstandard. Podstatou je, že pro vznik nároku na získání úvěru je nutné splnit pouze zákonnou podmínku a naspořit minimálně 40 % cílové částky.

Všechny jiné stavební spořitelny parametr ohodnocení striktně vyžadují a není možné, aby účastník spoření získal nárok na přidělení cílové částky dříve, než dosáhne tento parametr určitou výši. Snahou mnoha lidí bezesporu je, aby se tak stalo co možná nejdříve. Pro takové účastníky je proto nejvýhodnější zvolit co nejrychlejší tarif nabízený spořitelnou.

Srovnání stavebních spořitelen z hlediska přidělení cílové částky

 

Min. naspořené % z CČ pro přidělení CČ

Základní úročení vkladů (%)

Max. měsíční splátka z řádného úvěru (v % z CČ)

Úročení úvěru (v %)

Počet měsíců spoření k datu přidělení CČ

ČS-stavební spořitelna

50

4

0,65

6

63

Českomoravská stavební spořitelna

50

3

0,70

6

68

Všeobecná stavební spořitelna KB

40

3

0,75

6

61

Wüstenrot-stave

bní spořitelna

40

3(4,5)

0,70

6(7,5)

69

Reiffeisen stavební spořitelna

50

3

0,60

6

68

Hypo-stavební spořitelna

40

2(3)

1(1,5)**

5(6)

61

Pozn:

CČ - cílová částka

*Nejrychlejší způsob získání nároku na přidělení CČ pro smlouvu založenou 1. 10. 1999, CČ = 250 000 Kč, měsíční vklady ve výši 1500 Kč počínaje říjnem 99

**

Procentní hodnota z úvěrového dluhu a nikoliv z CČ (pro přidělení volbou omezení neplatí)

Zdroj: HN z 29. 9. 1999

 

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ