Vláda podpořila změny ústavy

30.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Návrh komise ČSSD a ODS na změny ústavy včera kabinet schválil, ale má k němu výhrady

Návrh komise ČSSD a ODS na změny ústavy včera kabinet schválil, ale má k němu výhrady. Jednou z nich je, že prezident by mohl osobu premiéra jmenovat až po schválení sněmovnou. Ministři také odmítají pravomoc Senátu navrhovat vedení Nejvyššího soudu. "Vl

áda ještě letos předloží svůj návrh změn ústavy, v němž tato pravomoc bude příslušet nově zřízené Soudcovské radě," uvedl vicepremiér Pavel Rychetský.

Ministři nevzali v úvahu námitky prezidenta Václava Havla,který se dopoledne zúčastnil jednání kabinetu. Po jednání vlády řekl, že neví, jak bude reagovat na případné přijetí novely. "Nikdy jsem neřekl, že budu rezignovat a nikdy jsem neřekl, že nebudu rezignovat. Pouze jsem řekl, že si nedovedu představit výkon své funkce při platnosti těchto změn. Co ale budu dělat,

a nevím," podotkl. Havel však boj za zastavení změn ústavy nevzdává a spoléhá hlavně na přijetí pozměňovacích návrhů v Parlamentu. "Je, možné, že bude řečeno, že takto významné změny se nebudou provádět zničehonic, nebo zda nebude odložen okamžik jejich účinnosti," nastínil možný vývoj.

Partnerské strany chtějí

odejmout prezidentovi právo jmenovat členy Bankovní rady ČNB, vedení NKÚ a Nejvyššího soudu. Návrh dále stanoví, že premiérem je po volbách jmenován kandidát vítězné strany. Milost by mohl prezident také nově udělit až po vynesení rozsudku.

Zdroj: 30. 9. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU