Sněmovna projedná tři novely zákona o dani z přidané hodnoty

11.10.1999 | ,
DANĚ


Celkem tři novely zákona o dani z přidané hodnoty by měla na své nadcházející říjnové schůzi projednávat Poslanecká sněmovna. Sněmovní rozpočtový výbor, který předlohy projednal již předem, určil jako základ pro jejich posuzování v prvním čtení novelu poslanců ODS. Vládní novela a novela poslanců Unie svobody budou ve sloučené rozpravě zohledněny pouze jako pozměňovací návrhy.

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, kterou vypracovali poslanci ODS, navrhuje za stanovených podmínek možnost vrácení daně zdravotně postiženým osobám při koupi osobních automobilů tuzemské výroby. Obdobným způsobem je na základě požadavků ministerstva obrany řešena možnost vracení daně z přidané hodnoty jednotkám NATO při pobytu v tuzemsku.

Se stejnou myšlenkou přišla i vláda, která v předloze navíc usiluje o postupné snížení finančního limitu pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty (DPH) ze současných 750.000 korun na 300.000 korun.

Snižování povinného finančního limitu pro registraci k dani by mělo podle vládního návrhu postupovat v několika fázích. Od 1. ledna 2000 je navrhováno snížení limitu na 500.000 korun, v roce 2001 návrh kalkuluje s obratem za poslední tři zdaňovací období ve výši 400.000 korun, pro rok 2002 bude směrodatný obrat v objemu 350.000 korun a teprve v roce 2003 bude dosaženo limitu 300.000 korun.

Předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý však již dříve varoval, že snížení limitu pro povinnou registraci přinese obrovský cenový skok.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ