Z České pojišťovny se má stát holding

21.10.1999 | ,
Domovská stránka


Způsob zajištění stability České spořitelny a výnos z prodeje se mohou změnit i kvůli současnému boji o státní rozpočet

Způsob zajištění stability České spořitelny a výnos z prodeje se mohou změnit i kvůli současnému boji o státní rozpočet.

Způsob zajištění stability České spořitelny a výnos z prodeje se mohou změnit i kvůli současnému boji o státní rozpočet.

Vedení rakouské Erste Bank připouští, že pokud dojde s Ministerstvem financí (MF) k vzájemné dohodě, převezmou v České spořitelně (ČS) vládu ještě do konce roku. "Cílem Ministerstva financí je, aby k podpisu smlouvy došlo ještě letos. Myslím, že to není nemožné," řekl včera na setkání s novináři člen představenstva Erste Bank Reinhard Ortner.

Erste Bank, s níž stát exkluzívně vyjednává o prodeji spořitelny, by měla předložit závaznou variantní nabídku 29. října.

Rychlé dokončení prodeje spořitelny podporují i zástupci státu. "Naší snahou je transakci maximálně urychlit. Čím déle bude trvat nejistota v tom, kdo bude vlastník, není možné uvnitř banky přijímat některá důležitá rozhodnutí," reagoval místopředseda FNM a člen řídícího výboru pro p

rivatizaci bank Jiří Havel.

Eventuální výnos z prodeje jedné z největších českých bank, která spravuje účty zhruba 3,5 miliónu klientů, bude záležet na tom, kterou z nabídek Erste vláda vyhodnotí jako výhodnější.

"Mohou být varianty, že Erste Bank nabídne cenu za spořitelnu v současném stavu, ale zaplatí adekvátně méně, nebo stát převezme ztráty plynoucí ze špatných úvěrů ČS - a pak by cena musela být vyšší," uvedl pro HN zdroj z MF, který si nepřál být jmenován.

Z materiálu MF připravovaného pro vládu vyplývá, že řešením, které by letos zajistilo stabilitu spořitelny, by byla kombinace převodu ztrátových úvěrů do Konsolidační banky (KoB) a zaručení zbývajících problematických úvěrů v bilanci spořitelny, z čehož by na KoB mohla dopadnout ztráta zhruba 22,

5 miliardy korun. Spořitelně jinak hrozí, že letos nesplní parametry vyžadované Českou národní bankou.

Nakolik se o očištění spořitelny postará stát či nový vlastník, není podle některých pozorovatelů v současnosti zřejmé. Poslanecká sněmovna se totiž včera usnesla, že ministr financí Pavel Mertlík má z návrhu rozpočtu vyjmout očekávané privatizační výnosy a naopak započítat očekávanou ztrátu KoB.

"Tímto vzniká určitý tlak na to, aby ztráta KoB byla menší a výsledek státního rozpočtu příznivější," uvedl zd

roj z MF.

Pokud by se skutečně KoB silně zapojila do očištění spořitelny, mohla by její ztráta dosáhnout až 40 mi

liard korun a deficit státního rozpočtu by se tím výrazně prohloubil.

Zdroj: HN z 21. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka