Státem podporované připojištění přineslo zlom v myšlení lidí

21.10.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Systém penzijního připojištění se státním příspěvkem, který vznikl v ČR právě před pěti lety, znamenal důležitý krok v rámci celého českého důchodového systému

Systém penzijního připojištění se státním příspěvkem, který vznikl v ČR právě před pěti lety, znamenal důležitý krok v rámci celého českého důchodového systému.

V průběhu působení institutu penzijního připojištění se projevilo více kladných vlivů. Dodnes vstoupilo do penzijních fondů okolo dvou milionů obyvatel ČR. Značná část dospělé populace byla přivedena na myšlenku větší odpovědnosti za svoji finanční situaci po odchodu do starobní penze a využití vlastních úspor nebo forem individuálního spoření jako doplňkového příjmu.

Dalším nepřehlédnutelným pozitivem je, že došlo ke vzniku finančních institucí obvyklých ve světě, které svojí činností na kapitálových a finančních trzích mohou významně ovlivnit růst ekonomiky daného státu.

Z věkově struktury klientely vyplývá, že penzijní připojištění využívaly doposud zejména střední a starší věkové kategorie občanů (rozhodující skupina se nachází ve věku 45-50 lety).

Postupem doby se ukázalo, že státní příspěvek, který po celou dobu nebyl zvyšován, nemotivuje již k dalšímu přílivu nových účastníků do penzijních fondů. Nevýhodou byla rovněž absence jakéhokoliv motivačního prvku pro zaměstnavatele, aby přispívali svým zaměstnancům na penzijní připojištění.

Schválená novela zákona o penzijním připojištění na většinu uvedených negativ reaguje a sytém díky ní získal správné parametry, aby zůstal dlouhodobě stabilním a pozitivně se rozvíjejícím v rámci zákonných mezí, jež mu byly stanoveny.

Na podzim roku 1994 vzniklo 44 samostatných institucí. Dnes na trhu aktivně operuje 25 penzijních fondů. Vývoj trhu penzijního připojjštění však není nikterak dramatický. Většina účastníků ani nepocítila, že na trhu k uvedeným změnám vůbec dochází a dnes je nejvíce obyvatel připojištěno přibližně u deseti největších penzijních fondů.

Zájem o penzijní připojištění v prvním období byl naprosto logický - podobný produkt do té doby na trhu chyběl. Největší nárůst nově uzavřených smluv nastal v závěru roku 1994 a v průběhu celého roku 1995, kdy do systému vstoupil první milion občanů.

V dalších letech se projevila určitá stagnace, kdy množství nových účastníků jen stěží vyrovnávalo počet odcházejících ze systému. Bylo to způsobeno především skutečností, že řada fondů měla minimální dvanáctiměsíční pojištěnou dobu. Obyvatelé využívali připojištění jako velmi výhodnou roční záležitost. Nárůst v dalších letech byl již podstatně mírnější.

Zdroj: HN z 20. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY