Vláda připravuje účet skrytých dluhů

22.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Státní rozpočet musí v následujících letech počítat s výrazným zatížením v důsledku úhrady závazků vůči Konsolidační bance, České inkasní a České finanční a Fondu národního majetku - souhrnně nazývaných jako transformační instituce

Státní rozpočet musí v následujících letech počítat s výrazným zatížením v důsledku úhrady závazků vůči Konsolidační bance, České inkasní a České finanční a Fondu národního majetku - souhrnně nazývaných jako transformační instituce.

Státní rozpočet musí v následujících letech počítat s výrazným zatížením v důsledku úhrady závazků vůči Konsolidační bance, České inkasní a České finanční a Fondu národního majetku - souhrnně nazývaných jako transformační instituce. Jejich celkový objem činil v polovině roku 143,3 miliardy korun.

Odhad nepřímých závazků státu je podle materiálu Ministerstva financí postaven na současném stavu a nezahrnuje případné převody dalších ztrátových aktiv z komerčních bank.

Podle Minis

terstva financí nejsou nepřímé závazky státu problémem z hlediska kapacity finančního trhu a nákladů na financování. Hlavním úskalím je spletitost vazeb, která komplikuje kontrolu vývoje těchto závazků a předvídatelnost každoročních dopadů na státní rozpočet.

Nejpozději příští týden má Ministerstvo financí dokončit návrh na zprůhlednění vazeb mezi transformačními institucemi. Včera to potvrdil mluvčí MF Libor Vacek.

Podstatou dokončovaného plánu je, že těžko vymahatelné pohledávky České finanční se soustředí v Konsolidační bance. Objem KOB by tak vzrostl zhruba o 50 miliard korun na 200 miliard. Naopak "zdravá" aktiva KOB se převedou do Českomoravské záruční a rozvojové banky. Mělo by jít o zhruba 15 miliard korun úvěrů od Evropské investiční banky.

Generální ředitel KOB Kamil Ziegler včera pro ČTK uvedl, že převod těchto je "velmi citlivý a je důležité ho projednat, aby nedošlo k jejich znejistění". EIB půjčila Konsolidační bance s vědomím, že za ni stát plně ručí. V ČMZRB, která by měla aktiva převzít, má však stát dosud minoritní akciový podíl. Jednání státu o získání kontroly nad ČMZRB v současné době již probíhají.

Analýza dluhů státu vůči transformačním institucím však neobsahuje řada dalších nepřímých závazků státu, které mohou mít negativní dopady na státní rozpočet. Jde například o pomoc velkým podnikům (například České dráhy), úhradu ekologických závazků státu, ztráty plynoucí z dělení federálního majetku či různé garance,

Odhady Světové banky proto potenciální dluhy státu zvyšují o d

esítky miliard korun.

Zdroj: HN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU