Občané preferují jistější investice

22.10.1999 | ,
Domovská stránka


Za růstem zájmu o otevřené podílové fondy je zatím v ČR třeba hledat především investice do fondů peněžního trhu

Za růstem zájmu o otevřené podílové fondy je zatím v ČR třeba hledat především investice do fondů peněžního trhu.

Objem majetku, který spravují otevřené podílové fondy registrované podle českého práva, vzrostl z 36,53 mld. Kč koncem druhého čtvrtletí na 42,82 mld. Kč závěrem září. Více než 99 % se na něm podílejí členové Unie investičních společností (UNIS) ČR. V jejich případě vzrostla ve sledovaném období výše spravovaného majetku z 36,36 na 42,52 mld. Kč. Občané zatím preferují především fondy peněžního trhu, nabízející podílníkům poměrně jistou investici s vyšším ziskem, než jim dnes nabízejí bankovní vklady.

Jak sdělila HN Šárka Trchová z UNIS ČR, za prvních devět měsíců roku vzrostlo vlastní jmění otevřených podílových fondů (OPF) spravovaných členy Unie o 25,7 mld. Kč, tedy o 153 %. Odečteme-li od tohoto údaje OPF, které vznikly transformací z investičních nebo uzavřených podílových fondů, zvýšila se hodnota majetku, který spravují od počátku roku, do konce září ze 16,8 na 34,1 mld. Kč, tedy o 103 %. Podíl OPF na úsporách obyvatelstva tak stoupl z přibližně dvou na čtyři procenta.

Čisté prodeje, tedy rozdíl mezi objemem prodaných a odkoupených podílových listů OPF, dosáhl ve třetím čtvrtletí 5,4 mld. Kč, což je zhruba stejně jako v předchozích třech měsících. Od počátku roku přitom připlynulo do otevřených podílových fondů přes 14 mld. Kč. Zbývající růst připadá na zhodnocení majetku ve fondech a zmiňovaný vliv otevírání fondů.

Zdroj: HN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka