SPT se podělí o zisk z internetu

26.10.1999 | ,
Domovská stránka


Až 60 procent telefonních poplatků získávají poskytovatelé internetu v západní Evropě

Až 60 procent telefonních poplatků získávají poskytovatelé internetu v západní Evropě

Jednání o zvýhodněném tarifu pro uživatele internetu vrcholí.

S novou strategií ve vztahu k internetu vstoupí do příštího roku SPT Telecom. S poskytovateli služeb informační dálnice se totiž firma hodlá rozdělit o část zisků, které internet generuje.

Tento krok by přispěl k dalšímu rozvoji internetu v ČR. "Kdyby se podařilo dohodnout pro poskytovatele internetu podíl na výnosech, které má SPT z jejich zákazníků, peníze budou investovány do dalšího zlepšení služeb nebo budou sníženy poplatky," sdělil včera našemu listu předseda výkonného výboru zájmového sdružení poskytovatelů internetových služeb NIX Boris Bělousov.

S tím souhlasí i mluv

čí Contactelu, který nedávno svou nabídkou zvýhodněných počítačů spojených s internetem oživil trh, Zdenka Pelikánová: "V případě, že by k dohodě o podílu na zisku došlo, není důvod, aby provideři účtovali měsíční paušál," míní. Požadavek, aby se národní operátor podělil s poskytovateli informační dálnice o svůj profit, považuje Bělousov za naprosto legitimní. "Poskytovatelé nabízejí službu, o kterou mají uživatelé zájem. Ti poté platí SPT poplatky, které by bez internetu nikdy neutratili. Provideři tak přinášejí vyšší využití telefonní sítě Telecomu, což má pro něj silný ekonomický přínos," zdůraznil. Současně dodal, že na liberalizovaných trzích činí podíl poskytovatelů na zisku 40 až 60 procent. Zatím však není jasné, v jaké míře se Telecom o své příjmy z provozu na internetu podělí. Podle dobře informovaného zdroje chce SPT nabídnout poskytovatelům podíl v rozmezí jen dvě až 11 procent příslušného zisku, v závislosti na objemu zákazníky provolaných minut.

Jednání o zvýhodněných cenách pro internet na příští rok v současné době podle vedoucího tiskového oddělení SPT Vladana Crhy vrcholí. Ty by měly navázat na tarif Internet 99, který Telecom pro letošní rok zavedl poté, co letošní zdražení místních hovorů vyvolalo u "surfařů" silné protesty.

Ani jedna str

ana nechtěla být ohledně podoby nového tarifu konkrétnější, podle dobře informovaného zdroje by však měl zmizet tzv. sestavovací poplatek. Ten je ve výši 2,60 Kč zaplacen vždy, když se uživatel na internet připojí. "O tom, že by zmizel sestavovací poplatek, se uvažuje," uvedl Crha. Tento poplatek navíc podle providerů brání tomu, aby zvýhodněný tarif byl nižší než normální i při krátkých spojeních. Pro odstranění těchto disproporcí je i SPT: "Internet 2000 by měl být přinejmenším stejně výhodný jako běžný poplatek za telefon," řekl Crha.

O zvýhodněný tarif se zajímá i Ministerstvo financí, a to přesto, že nepatří mezi regulované ceny. Ve schváleném materiálu o deregulacích se uvádí, že je možno uvažovat v krajním případě o zařazení zvýhodněného tarifu do maximálních cen. O prudkém rozvoji internetu v ČR svědčí kromě zvýšeného zájmu SPT např. také konání prvního internetového "First Tuesday" v ČR. Jak informovala pořádající společnost Corporate Advisors, toto celosvětově známé setkání investorů, zástupců fon

dů rizikového kapitálu s podnikateli z oblasti internetu se tento měsíc poprvé uskutečnilo právě v Praze.

Zdroj: HN z 26. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka