Privatizační kauza položila vládu Litvy

27.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Demisi do rukou prezidenta Valdase Adamkuse, který se vrací z návštěvy Spojených států a Kanady, hodlá zítra podat litevský premiér Rolandas Paskas

Demisi do rukou prezidenta Valdase Adamkuse, který se vrací z návštěvy Spojených států a Kanady, hodlá zítra podat litevský premiér Rolandas Paskas. Adamkus agentuře Reuters potvrdil, že přijetí demise celého kabinetu bude jeho úkolem číslo jedna. Již před týdnem opustili posty ministři financí a hospodářství.

Pád kabinetu způsobila chystaná smlouva o prodeji ropné a petrochemické společnosti Mažeikiai Nafta. Americká společnost Williams International má za 150 miliónů USD získat 33 procent akcií s překupním právem až do 51 procent akcií.

Mažeikiai letos vykazuje ztrátu přes 40 miliónů USD a její nesplacené závazky se pohybují kolem 350 miliónů dolarů. Právě kolem jejich financování se strhl spor. Vláda odmítla uzavřít smlouvu, v níž nebylo dostatečně zajištěno, kdo tuto sumu zaplatí. Pakliže by to měl být stát, deficit veřejných financí se vyšplhá na deset procent HDP.

Adamkus přes tato rizika s uzavřením smlouvy v dosavadní podobě souhlasí. Svou roli prý hraje i to, že žil léta v emigraci v USA a do Litvy se vrátil loni po prezidentských volbách. Vládní krize komplikuje cestu premiéra Miloše Zemana, několika ministrů a delegace podnikatelů do pobaltských republik plánovanou na příští týden.

Zdroj: HN z 27. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU